НАСА успешно получи снимки от повърхността на Марс след прекъсване, продължило месец

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 14 Октомври 2018

Посещения: 27

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ засне тази снимка от повърхността на Червената планета на 13-ти октомври. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

14 октомври 2018 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. На фона на толкова много аварии и проблеми тази седмица, време е да се зарадваме с една хубава новина. НАСА получи успешно снимки от повърхността на Марс след почти цял месец прекъсване! 

Доскоро американската космическа агенция работеше с два марсохода на Червената планета – 14-годишния „Опортюнити“ и 6-годишния „Кюриосити“. За съжаление прахова буря извади от строя „Опортюнити“ през месец юни и до настоящия момент той все още не е свързал със Земята. На 15-ти септември пък „Кюриосити“ пострада от проблем с компютрите. 

На борда на „Кюриосити“ има два компютъра – „Компютър А“ и „Компютър Б“. Към настъпването на проблема марсоходът използваше „Компютър Б“ – бе установен дефект във файловата му система, който пречеше на компютъра да получи достъп до научните му данни. Това наложи на екипа да премине към използването на „Компютър А“, докато установи причината за дефекта. „Компютър А“ вече бе използван в миналото докъм 200-тия марсиански ден (сол) от началото на мисията. Тогава на него беше констатиран друг тип хардуерен проблем – който впоследствие беше решен успешно с помощта на софтуерен пач. Сега „Компютър А“ работи нормално. 

Съдейки от факта, че получаваме снимки, очевидно марсоходът отново възобновява научната си дейност. Което е чудесна новина!

Не спираме да се надяваме и за още по-чудесна новина: ако и марсоходът „Опортюнити“ успее да се свърже със Земята. Но съдейки от факта, че той никога не бе проектиран за толкова дълги години работа, както и от интензивността на извелата го от строя прахова буря, събуждането му би било истинско чудо. Но ние не спираме да се надяваме до последно! 

Още снимки от „Кюриосити“ – на този линк

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/