Половин век след първото посещение на Луната от Аполо 8, НАСА ще направи първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон

1
167
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 25 Октомври 2018

Посещения: 23

25 октомври 2018 г. 08:10 ч. На Бъдни вечер, 24-ти декември 1968 година, НАСА влиза в човешката история завинаги. За пръв път пилотиран космически кораб навлиза в орбита около Луната. Това е постигнато от екипажа на „Аполо 8“. Така светът изкарва едно незабравимо Рождество Христово. 

По време на зимните празници на 2018-та година НАСА ще е отново в новините. Тогава най-далечната роботизирана изследователска мисия „Ню Хърайзънс“ ще се сближи с Ултима Туле – първия обект отвъд орбитата на Плутон, който ще бъде посетен от космически апарат. Самото сближение ще е навръх Нова година: на 1-ви януари 2019-та година. 

На 24-ти октомври участниците от мисията, начело с Алън Стърн, изнесоха презентации относно предстоящото изучаване на Ултима Туле [1]. От тези презентации разбрахме, че това ще е най-далечният и най-примитивен обект, който ще бъде посетен от човешки апарат. Условията около него са неясни и може да има неочаквани отломки и опасности. Посещението на обекта ще е много по-трудно от това на Плутон, тъй като ние не знаем нищо за Ултима Туле – не знаем с точност позицията му в космоса, не знаем дори дали притежава луни. Освен това „Ню Хърайзънс“ е на много по-голямо разстояние от Земята в сравнение с мисията до Плутон, съответно сигналът ще пристига до нас за много по-голямо време. Цялостен успех не е гарантиран. Но именно такава е била ролята на НАСА в миналото – да начертава пътя към нови хоризонти. 

Вляво: съставно изображение, изготвено чрез обединяването на общо 48 кадъра, всеки от които е с време на експозиция 29.967 секунди. Кадрите са заснети на 16-ти август. Вдясно: увеличен изглед на региона, ограден с жълто квадратче, а звездите са умишлено премахнати, за да се акцентира върху Ултима Туле. Photo credits : NASA/JHUAPL/SwRI