Последици от лятната ваканция – как да имаме здрава и красива кожа

1
276
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Барбекюто в парка, сватбите на открито, дните, прекарани сред прохладата и красотата на планината или в лениво излежаване на морския пясък… да, лятото със сигурност е великолепен сезон, но заедно с това той може да бъде истински убиец на кожата и косата ви. Увредената от слънцето кожа и сухата, лишена от влага коса са два основни проблема, които ни съпътстват от юни до август. Но последното нещо, което бихме искали, е да пропуснем летните забавления заради суетата.

Предлагаме ви няколко съвета как да възстановите красотата на вашата кожа и коса и да се погрижите за външния си вид след прекрасното време, прекарано сред природата и на плажа по време на лятната ви ваканция.

Проклятието на сухата кожа

Сухата кожа е доста често срещана последица от продължителната почивка на плажа. Основни фактори за това са пътуването, слънцето, намаленото и нередовно време за сън и промените в режима на хранене.

Първото нещо, което трябва да направите, за да възобновите хидратацията на вашата кожа, е да пиете вода в достатъчни количества. Това ще хидратира кожата ви отвътре. Добра идея е да изстискате един лимон в литър и половина – два вода и да пиете тази вода през целия ден. Необходимо е обаче да съчетаете вътрешната хидратация с външна. Затова добре е да използвате овлажняващи и възстановяващи липидите кремове , за да хидратирате кожата си и отвън и да задържите влагата на кожата в себе си.

Липса на блясък на кожата

Да, възможно е вашата кожа да изглежда повехнала, сива и без блясък, макар и след най-прекрасната и невероятна лятна ваканция, която сте имали. В този случай отново хидратирането на кожата отвътре чрез поемане на големи количества вода, ще ви помогне да се справите с проблема, но тук на помощ идва още един „трик“ – не забравяйте да заложите на ексфолиращите процедури и регенериращи масажи. Ако процедурата е съчетана с добър масаж на лицето и тялото, ще направи чудеса в посока нейното възстановяване.

Следваканционни петна и акне

Постоянното изпотяване през лятото, особено при активности на открито, може да доведе до появата на акне по лицето и по тялото. Да, това не е приятно, но пък има начини да се справите и с този проблем. Преди всичко можете да използвате специалните кремове срещу акне. В повечето случаи те съдържат салицилова киселина и внимателно премахват петната, без да изсушават кожата.

Ексфолирането тук отново е от ключово значение, ако не е агресивно – целта е да се премахне най-горният слой на мъртвите клетки на кожата и да се омекоти повърхността й, без да се премахва защитният слой на кожата. Добра идея е също така да използвате маски за лице за дълбоко външно почистване на кожата или просто да посетите парна баня, за да изкарате от порите на кожата си всякакви замърсявания и бактерии.

И не забравяйте – пийте вода, за да изхвърлите токсините от тялото си и да възвърнете блясъка и чистотата на кожата си. Добра алтернатива е също така зеленият чай, който е едно чудесно средство за детоксикация, освежаване и зареждане с енергия.

Зачервявания и възпаления

Независимо колко пъти на ден полагате слънцезащитен крем, ако вашата кожа е силно чуствителна към слънцето и солената морска вода, може да се сблъскате със зачервявания и възпаления като неприятна последица от лятната ви ваканция край морето. В този случай добре е да използвате възстановяващи липидите, успокояващи и овлажняващи продукти, за да успокоите и защитите раздразнената си кожа. Добре е също така да консумирате повече противовъзпалителни храни, като орехи и броколи, за да подобрите общия изглед на вашата кожа.

Серумът за коригиране тена на кожата и кремовете, придаващи й блясък, също са едно добро решение, ако се налага да водите активен светски живот.

Коса без блясък и жизненост

Сухата и без блясък коса също може да бъде една отрицателна последица от прекрасна и незабравима ваканция на плажа или край басейна. Слънцето, солената вода и хлорът са пагубни за косата ни, затова не е изненада, че нашите къдрици стават сухи и чупливи. Така че заредете се с масла и различни овлажняващи маски за коса и ги използвайте редовно, за да възвърнете блясъка на своите букли.

Да, морската вода определено може да извлече от ноктите ви естествените мазнини и влага, затова е много важно да се погрижите за тях, както правите това за кожата и косата си. За целта може да посетите специалистите в салона за педикюр или сами да се погрижите за ноктите си, като използвате специални масла за тяхното подхранване и възстановяване.

Възстановете блясъка на очите си

Торбичките и тъмните кръгове под очите ви и липсата на блясък може да бъдат резултат от недостатъчния сън по време на вашата почивка. Едно добро средство да се справите с този проблем е да използвате различни маски и кремове за очи сутрин или да заложите на домашното лечение с компреси от зелен чай, лед или краставици. И не забравяйте – сънят е истински балсам за уморените от недоспиване очи. Така че се постарайте да наваксате пропуснатите часове сън.

Да, лятната почивка е незабравимо време, което всички ние очакваме с нетърпение, а с малко усилия от наша страна, ще можем да запазим красотата си и да се насладим на незабравимите моменти край басейна или на морския бряг. Вземете предпазни и възстановителни мерки и се наслаждавайте без проблеми на морския бриз, слънчевите лъчи и солените пръски на морската вода.

Последни публикации в блога