УСПЕХ: Сигналът е получен, мисията на НАСА Паркър облетя Слънцето!

1
105
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 08 Ноември 2018

Посещения: 17

На илюстрацията: космическата сонда „Паркър“ доближава Слънцето. Image credit : JHUAPL

8 ноември 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На 31-ви октомври автоматичната междупланетна станция на НАСА „Паркър“ започна своето първо научно сближение със Слънцето. Никога досега построен от човека апарат не е стигал толкова близко до звезда! Всъщност рекордът беше счупен два дни преди началото на облитането, на 29-ти октомври, когато „Паркър“ навлезе на по-малко от 42 милиона километра разстояние от слънчевата повърхност – това е най-малкото разстояние, на което се е доближавала космическа мисия в миналото, в случая „Хелиос 2“ на САЩ и Германия през 1976-та година. 

След това „Паркър“ продължи да се приближава към Слънцето и това траеше до 5-ти ноември, когато „Паркър“ се доближи само на 24 милиона километра от него. На това разстояние звездата ни просто блокираше радиосигналите и изследователите нямаха никаква идея какво се случва с автоматичната междупланетна станция. Тя е програмирана да се справя самостоятелно с предизвикателствата в този горещ регион и да прави научни изследвания без никаква помощ от Земята.

За щастие на 7-ми ноември ръководителите на мисията към Приложната лаборатория по физика Джон Хопкинс получиха сигнал от космическия апарат, който предостави информация, че всичко на борда на „Паркър“ е наред, неговите инструменти събират данни и ако е имало някакви дребни проблеми, те са били разрешени от бордовия компютър.

Освен това „Паркър“ постави забележителен рекорд за скорост спрямо Слънцето: 343 112 км/ч. Ако този апарат се намираше на Земята, за тази скорост щеше да прелети разстоянието от Ню Йорк до Париж само за една минута! С течение на годините автоматичната междупланетна станция ще продължи да чупи собствения си рекорд, докато перихелият се доближава все по-близко и по-близко до звездата ни.

Събирането на научни данни ще продължи до 11-ти ноември. Изпращенето им към Земята обаче ще започне през декември, когато „Паркър“ е вече достатъчно далече Слънцето. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/