Минерали – Сяра

1
104
Добави коментар
biomall
biomall

Полезните свойства на сярата и какво причинява нейният дефицит?

Минералните вещества са необходими на клетките на организма за нормалния им растеж и развитие, за осъществяването на необходими процеси за поддържането на живота ни. Те са съставна част на течната среда в тялото ни, влизат в състава на кръвта и скелета. Също така са необходими за нормалната дейност на нервната система и мускулната система.

Минералните вещества са източник на енергия, растеж и развиване на всички тъкани. Те служат и за проводници за усвояването на питателните вещества, постъпващи в организма ни. Затова недостигът на минерални вещества се отразява негативно върху здравословното състояние на човека. Минералите се делят условно на 2 части: макроелементи (съдържанието им в хранителните продукти се измерва в милиграмове на 100 грама от продукта) и микроелементи (измерват се в десетици или хилядни милиграмове на 100 гр. продукт). За действието на едно от минералните вещества върху здравето на човека ще разкажем сега – за сярата.

Полезните и лечебните свойства на сярата

Сярата е макроелемент. Тя влиза в състава на такива аминокиселини като метионин и цистин. Сяра се съдържа и във витамина тиамин, и в хормона инсулин. Тя помага активно на организма да се бори с вредните бактерии, като защитава плазмата на кръвта. Кръвосъсирването също зависи от количеството сяра – тя помага да се поддържа достатъчно ниво на съсирване. Още една способност на сярата я прави толкова необходима – тя способства поддържането на нормална концентрация на изработваната от организма жлъчка, което е необходимо за храносмилането на храната.

Забележително свойство на сярата е да забавя процеса на стареенето на организма. Заради това си свойство сярата може да се нарече „кралицата на макроелементите“. Няма да я наречем така обаче, тъй като всички минерали действат в комплекс. Забавянето на стареенето е възможно благодарение на способността на сярата да предпазва организма от радиации и други подобни въздействия на околната среда. Това е много важно в условията на съвременната екология и постоянното пребиваване на човек в близост до електрически уреди и различни източници на вълни.

Сяра е жизнено необходима при синтеза на колаген. Това известно вещество придава на кожата необходимата структура. Триото „кожа, нокти, коса“ запазва здравия си вид до голяма степен благодарение на този макроелемент. Така че, не си струва да употребявате изкуствен колаген или да си правите инжекции – достатъчно е да ядете продукти, богати на сяра.

Равният и постоянен загар също зависи от сярата, тъй като тя влиза в пигмента на кожата меланин.

Сяра се съдържа и в хемоглобина. А ние знаем, че от нивото на хемоглобина зависи пряко транспортирането на кислорода до клетките в тъканите на организма от дихателните органи и преместването на въглеродния диоксид от клетките към дихателните органи. Тоест това е възможността да се насища кръвта с кислород и така да се осигури на човека енергия за живот.

Потребност от сяра за организма

За едно денонощие организмът на големия човек трябва да получава от 1 до 3 грама сяра – тогава той ще се чувства бодър и изпълнен със сили.

Къде се съдържа сярата?

За да получим необходимото количество от това вещество, трябва да употребяваме следните продукти:

Сирене Яйца Месо Риба Хляб Зърнени храни Бобови култури Брюкселско зеле Бяло зеле Чесън Лук Салата Ряпа Пшенични кълнове

Диетолозите казват, че най-много сяра има в пъдпъдъчите яйца. Неслучайно ги смятат за панацея за извеждането на радионуклидите от организма. Но кокошите яйца също са богати много на сяра.

Недостиг на сяра в организма

При дефицит на сяра в тялото се понижава общият жизнен тонус, рязко спада имунитетът. Това значи, че човек става податлив към всякакви вирусни и други инфекции, простуди, гъбични заболявания. Също така може да се появи чувство на вялост, преминаващо в хронична умора, ако запасите от сяра не са попълнени.

Сярата подпомага прочистването на организма от токсичните елементи, затова при нейния дефицит организмът се пречиства лошо от шлаките. По кожата може да се появят обриви или зачервяване – така основният отделителен орган сигнализира за това, че организмът е замърсен с токсини. Още един признак за недостиг на сяра е грубата кожа, безжизнената коса и тънките нокти.

Косата може да пада, нокътните плочки може да изтънеят. Ако няма други явни причини за това състояние, значи се касае за серен дефицит.

Лошо съсирване на кръвта, запеци, проблеми със съдовете – тези симптоми може да са последици от липса на достатъчно сяра.

Продуктите от животински произход съдържат повече сяра, отколкото представителите на флората. Но ако решите да попълните недостатъка на сяра с помощта на зеленчуци, по-добре го направете под формата на сокове. Прясно изцеден сок сутрин половин час преди хранене е идеалното решение не само за попълване на запасите от микроелементи, но и за оздравяването на целия организъм. Тази процедура може да усили действието на всички минерални елементи, ще подпомогне по-доброто им усвояване и ще подобри общото здраве.

Що се отнася до излишъка на сяра – учените не знаят нищо за това. Няма и данни за това кое влияе върху усвояването на сярата от организма. Значи, тези открития тепърва предстоят.