За ранно диагностициране на гинекологичен рак – редовен гинекологичен преглед

1
162
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Кървенето – симптом на късен стадий за развитие на рак на шийката на матката

В периода 19-25 януари 2015 г., за осма поредна година, ще се проведе Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива, дело на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, ни напомня, че редовните гинекологични прегледи и изследването с цитонамазка са от особена важност за ранното диагностициране на гинекологично заболяване и предпоставка за предотвратяване на риск.

В световен мащаб, след рака на гърдата, ракът на шийката на матката е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. Липсата на признаци и отсъствието на оплаквания в ранен стадий показват, че това заболяване се появява твърде коварно в живота на жената.

Доц. д-р Фатих Гючер, специалист по акушерство и гинекология в Анадолу Медицински Център, дава информация за рисковите групи жени и фактори, за диагностицирането на това заболяване, за симптомите и методите на лечение, за мерките, които да се предприемат за намаляване на риска.

Рискова група

Към рисковата група на развитие на рак на маточната шийка се отнасят жени с ранна сексуална активност, жени с множество сексуални отношения и жени, намиращи се във връзка с различни партньори. Сексуалното минало на партньора, броят на половите връзки в миналото на другия партньор, също имат значение, защото тези партньори играят роля при пренасянето на HPV вируса – главен рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка. Освен рак на маточната шийка, HPV вирусът може да причини и рак на ануса, рак в областта на главата и врата, рак на вагината и рак на вулвата. В този случай ваксинацията представлява много важна мярка за предпазването от рак на шийката на матката. Други рискови фактори могат да бъдат отслабена имунна система – например HIV положителна, или такава с трансплантирани органи, инфекции с други, предавани по полов път микроорганизми като хламидии, генитален херпес и др.

Диагностициране

„За ранна диагноза на рак на шийката на матката е необходимо да се правят редовни гинекологични прегледи. Първото изследване, което трябва да се направи на пациента, е изследване с цитонамазка. Ако бъдат открити нарушения в състоянието на матката, за потвърждаването или елиминирането им е необходимо да бъдат извършени допълнителни изследвания като колпоскопия, биопсия и базов ендоцервикален кюретаж. В този ред трябва да бъдат нашите действия и процедури за диагноза и лечение на това раково заболяване“, казва доц. д-р Гючер.

Симптоми

Симптомите се появяват когато заболяването е в напреднал стадий. Оплакванията са болки в малкия таз (в долната част на корема), болки при полов акт, обилна и продължителна менструация, кръвотечение между менструалните цикли. За съжаление, тези симптоми се появяват след като туморът достигне до определен размер или е преминал определена фаза в своето развитие.

Методи за лечение

Най-важните фактори, които влияят на лечението, са размера на тумора, степента на разпространение и стадия на развитие на тумора. В действителност, колкото по-скоро се диагностицира това заболяване, толкова по-обикновена и лесна е терапията. При лезии, които са твърде малки, хистероктомията – отстраняване на матката, може да бъде достатъчна терапия.

Едно от най-важните неща при лечение на рак на маточната шийка, особено при пациенти с ранен стадий на развитие, е хирургичното лечение. При пациенти с размер на диаметър на тумора над 4 см или в случаите на туморни размножавания се предпочита комбинирано използване на химиотерапия и лъчетерапия.

Колкото по-бързо се диагностицира заболяването, толкова по-ефективно е лечението, което ще се предприеме. Установяването му в най-ранен стадий осигурява най-малко 5 години живот почти на 100 %. Когато ракът е в по-напреднал стадий, но не се е разпространил по лимфните възли и по други места, процентът на оцеляване достига до 92%. Когато вече са налице всички фази, процентът за 5-годишна преживяемост е около 73%.

Мерки, чрез които да се намали рискът:

Предотвратяване на  затлъстяването: Затлъстяването може да бъде предотвратено както чрез хранителен режим, така и чрез медикаменти, предписвани и приемани под лекарско наблюдение. Запазването на нормално тегло е от значение за разрушаването на директната връзка между рак на ендометруима – диабет – наднормено тегло.

Ограничаване на приемането на мазнини чрез диета: Много научни изследвания показват връзка между приема на мазнини и появата на рака на матката. Освен това, научно е доказано, че храненето, основно с плодове и зеленчуци, намалява риска от рак на матката.

Употребата на противозачатъчни таблетки: Употребата на противозачатъчни таблетки, през фертилния период, намалява риска. Това е от особено значение за жени, които никога не са раждали.

Ако в семейството има близък роднина с някои от следните поставени диагнози – рак на матката, рак на яйчниците или рак на червата, е необходимо да се извършват генетични  изследвания: Установено е, че при пациентки с диагноза рак на червата се повишава и рискът от образуване на рак на матката. Заедно с това наличието на някои наследствени генетични фактори са предпоставка за образуването на този вид рак. Хората, които са диагностицирани с този вид тумори или имат близък в семейството с такава диагноза, трябва да посетят своя лекар, за да се информират за предразположението им към това заболяване.

Редовни годишни гинекологични прегледи – първоначалните лезии при рак на матката могат да бъдат засичани при ултразвукови прегледи. Честотата на рак на матката започва да се увеличава след 40-годишна възраст и се наблюдава през и след периода на менопауза.

ИНФОРМАЦИЯ

Според данни на Световната здравна организация годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.

В България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година. Прогнозите за 2015 г. сочат 1 105 новодиагностицирани случаи с рак на маточната шийка.

Заболяемостта от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа. Прогнозните данни за 2012 г. показват заболяемост за България 28.5 на 100 000 жени, при средна за Европа – 13.4 на 100 000 жени. Смъртността от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа – 8.8 спрямо 4.9 на 100 000 жени. Пет-годишната релативна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 54.8% – по-ниска от средната за Европа – 65.4%.