Над половината сирена и колбаси в търговските вериги български

1
150
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Над половината от сирената и другите млечни продукти, а също и колбасите в магазините на големите търговски вериги са български. Това стана ясно от кръгла маса, в рамките на кампанията „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“.

Земеделският министър Румен Порожанов откри събитието и в изказването си уточни, че при хляба и хлебните изделия, делът на българските производители във веригите е между 77% и 100%.

“Направихме проучване сред петте най-големи търговски вериги в страната затова какъв е делът на българските и съответно на вносните храни. При колбасите е между 55 до 70%, а на млечните продукти е между 57 и 75%. По отношение на сертифицираните български биологични продукти – безспорно се забелязва ръст.

Нарастват и продажбите”, добави той.

“От доста време акцентираме върху постиженията на нашето производство на храни, за да надградим това, което нашите производители са постигнали. За да вървим в правилния път, от гледна точка на това, че България вече има добър опит като земеделска страна”, обясни Порожанов.

Според изнесените на събитието данни от Порожанов положителна тенденция се наблюдава в производството на бели и червени меса. За първите 8 месеца на 2018 г. в съпоставка в 2017 г., процентът на белите меса се е увеличил с 18,4%, а този на червените с 7,6%.

Делът на преработеното мляко също е скочил с 11,2%, докато на имитиращи продукти намалява, особено след като се направиха промени в наредбата, които забраняват съвместното производство. По предварителни данни износът на селскостопански стоки се е увеличил с 13%. Очакванията са да за 2018 г. надхвърли 4 млрд. евро. За първа година сме експортирали розови домати чрез една от търговските вериги, за нейните филиали в Австрия и Великобритания.

Министърът припомни, че финансовата подкрепа в земеделието е добра. Като през 2017 г. средствата за земеделие са били 2,5 млрд. лв. по всички схеми и мерки – директни плащания и Програма за развитие на селските райони (ПРСР). До края на годината земеделските стопани ще получат 600 млн. лв. по схемата за единни плащания на площ за Кампания 2018, увериха от министерството.