Циститът и уроинфекциите зачестяват през есента – zdraveto.com

1
133
Добави коментар
L.Borisova
L.Borisova

Кои са основните причини за цистита?

Циститът е възпалително заболяване на пикочиния мехур, което се среща доста често при жените, без особено значение на възрастта. Причинява се от микроорганизми, които попадат в лумена на пикочния мехур било то през уретрата, която при жената е съвсем къса, или по кръвен път след прекарани вирусни инфекции.

Каква е причината жените да страдат по-често от инфекции на пикочните пътища?

Жените страдат по-често от инфекции на пикочните пътища поради анатомичните си особености – късата уретра.

Какво провокира есенното обостряне на цистита?

Трябва да се прави разлика между острия цистит, който се е появил веднъж, излекуван е и повече не се появява и повтарящите се инфекции. Най-честата причина през есента да се провокират подобни възпаления са вирусните инфекции и простудния елемент на фона на съществуващо носителство на бактерии от летния сезон. Повтарящите се инфекции (известни още като хронични инфекции) обикновено са свързани с някакво нарушение в невромускулния апарат на пикочния мехур. При тях е наложително да се направи преглед и изследвания от специалист уролог, който да установи конкретния проблем. Диагнозата хроничин цистит не съществува вече в медицинската литература.

Какви са симптомите на цистита?

Симптомите на цистита са често и болезнено уриниране с чувство за постояанна тежест и болка ниско долу в корема. Понякога може да се появи и кръв в урината.

Кои са най-ефективните средства за лечение и профилактика на цистита?

По отношение на лечението на острия цистит на първо място в съображение влизат антибиотиците от пеницилиновия ред, цефалоспорини или хинолонови препарати. Фито препаратите не са с доказана лечебна стойност.

Трябва ли да бъде спазван определен хранителен режим при наличие на хроничен цистит ?

Според най-новите изследвания в областта, понятието хроничен цистит не съществува. Разглеждат се случаите на повтарящи се инфекции. Съвременната урология доказа наличието на различен тип увреждания на невро-мускулния апарат, които водят до непълно изпразване на пикочния мехур, развитие на бактерии и чести инфекции. При повтарящи се инфекции на пикочния мехур е задължителен преглед при специалист уролог, който трябва да проведе съответните изследвания и да назначи най-подходящото лечение на основния проблем.

Какви са усложненията и последиците от нелекувания цистит?

Аз бих задал въпроса какво се случва от неправилното лечение на острия цистит, защото симптомите са такива, че всяка жена предприема някакво лечение – в повечето случаи самолечение или консултация с фармацевт. Най-често се използват фитопрепарати, които доказано премахват симптомите за момента, но бактериите си остава в урината и проблема само се замаскира. Неправилно е и лечението с антибиотици без изследването на стерилна урина с антибиограма за чувствителност на бактериите към дадения антибиотик. В повечето случаи циститът като заболяване или симптом на друго заболяване се подценява и често жените страдат цял живот без да потърсят квалифицирана урологична помощ.

Кои симптоми могат да ни подскажат, че циститът прераства в бъбречна инфекция?

Появата на болки в кръста, съпроводено с втрисания и фебрилитет до 38֯- 39֯ C e тревожен знак, че незабавно трябва да се обърнете към специалист уролог или нефролог.

Инфекциите на уринарния тракт са едно от честите усложнения по време на бременност. На какво се дължи това и какво лечение е допустимо през този период?

Инфекциите на уринарния тракт са различни по характер през различните триместри на бременността. През първия и втория триместър те са свързани най-често с предхождащи бременността заболявания като чести инфекции на пикочния мехур от вагинални течения или невромускулни дисфункции на стената на мехура. През третия триместър поради нарастването на плода често се притискат пикочопроводите, което води до задръжка на урината в бъбреците и наслагване на инфекция. Лечението е в зависимост от срока на бременността. През първия триместър предлагаме фитопрепарати до 12 седмица докато се изгради пплацентарната бариера и рядко изписваме пеницилинови препарати. През втория и третия триместър прилагаме антибиотично лечение, като в зависимост от тежестта на инфекцията е през устата или венозно в болница.

За преглед и консултация с д-р Георги Лазаров – болница “Здравето” – тел. 02/491 17 19, 02/ 491 17 55, 0888/ 906 811.