800-годишна статуя на пазител е открита в храмов комплекс в Камбоджа

7
116
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През месец юли 2017 година в храмовия комплекс Ангкор Ват в град Ангкор, Камбоджа учени намират вековна статуя. Тъй като е открита в близост до входа на древна болница се предполага, че тя била нейн пазител.

‘Статуята е открита по време на разкопки, висока е 1.9 метра и е широка 58 сантиметра. След проведени анализи е датирана от 12-ти век’ – споделя Лонг Косал, говорител на държавната агенция, отговаряща за управлението на комплекса.

‘Новата находка е най-значимото откритие в града, след двете статуи на Буда, намерени през 2011 година’ – допълва Косал.

Снимка: travelwireasia.com

Комплексът пази останки от различните столици на Кхмерската империя*. Нещо повече, това е и една от най-популярните туристически дестинации в Камбоджа, привличаща около 2 милиона души всяка година.

Кхмерската империя* – съществува от 9-ти до 15-ти век. Това е най-голямата и най-дълго съществувалата империя в Югоизточна Азия. Имала е три столици: Махендрапарвата, Харихаралайя и Ясодхарапура (днешен Ангкор). Кхмерската империя заемала териториите на днешните Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Лаос и Мианмар (Бирма).

Съвместната работа на археолози от Камбоджа и експерти от Института за югоизточноазиатски изследвания в Сингапур довежда до откриването на въпросната статуя. Тя се намирала на приблизително 40 сантиметра дълбочина. Според учените болницата, пред която била разположена някога статуята, е издигната по време на управлението на император Джаяварман VII.

Снимка: travelwireasia.com

От държавната агенция допълват, че ръцете и краката на статуята са счупени, но за сметка на това торса и главата са в много добро състояние, въпреки че артефактът е на приблизително 800 години!

В разцвета на империята (12-ти век) Ангкор е дом на близо един милион души, което от своя страна означава, че градът бил една от най-гъсто населените територии в древността. Днес посетителите на храмовия комплекс могат да видят множество хиндуистки и будистки храмове. Това се дължи на факта, че първоначално религията, изповядвана в Кхмерската империя е хиндуизъм, а в последствие преминава в будизъм.

Снимка: www.theaware.net

Оказва се, че районът има с какво още да ни изненада, защото често се откриват находки. Така например, наскоро проведено изследване, осъществено с помощта на системата LiDAR* намира първата столица на Кхмерската империя – Махендрапарвата. Направеното откритие особено силно развълнувало експертите, защото голяма част от града дълго време била скрита в джунглата, което от своя страна го предпазил от иманяри.

LiDAR* – система за лазерно сканиране, която разкрива топографията под дърветата на джунглата.

храмовият комплекс Ангкор Ват в град Ангкор, КамбоджаСнимка: www.independent.co.uk

По време на френското колониално управление много ценни статуи и археологически съкровища в Камбоджа изчезват. През последните години правителството на страната ‘усилено върви’ по следите на изгубеното си богатство, като някои артефакти вече са върнати, след като са прекарали десетилетия в европейски и американски музеи.