Атопичен дерматит и контактен дерматит – прилики и разлики

1
71
Добави коментар
borola
borola

Дерматит, или екзема, е едно от най-често диагностицираните в дерматологичната практика заболявания. Проявява се в много форми, но с най-голяма численост се срещат хора с атопичен и контактен дерматит. Разликите между двете състояния в някои случаи са очевидни, в други – не. Именно това ни провокира да разгледаме успоредно двете форми на дерматит и да посочим основните прилики и разлики между тях.

Прилики между атопичен и контактен дерматит

Основните прилики между най-често срещаните форми на екзема са свързани с външните им прояви. Поради тази причина точна диагноза се поставя трудно и двете състояния може да се объркат, когато се разчита само на вида на кожните симптоми. И за атопичен, и за контактен дерматит са в сила следните особености:

хронични рецидивиращи прояви на заболяването (редуване на периоди на обостряне и на затишие на оплакванията)
сърбеж
силно зачервяване на кожата (еритема)

Характерната особеност на атопичния дерматит

Проявите на атопичен дерматит се провокират от генетичен проблем, известен като атопия. Имунната система при хора с този проблем е склонна към свръхреактивност и погрешно разпознаване на нормални дразнители като заплаха за организма. Това е причината оплакванията от атопичен дерматит често да са налице успоредно с други атопични прояви като алергичен ринит, астма, конюнктивит и др. Кожните прояви на атопията са свързани с мутация в гена, кодиращ кожния белтък филагрин. Вследствие на тази мутация се нарушава връзката между епидермалните клетки и бариерната функция на кожата. От една страна, тя много лесно губи вода, а от друга – различни алергени от въздуха могат да навлязат безпрепятствено в кожата и да предизвикат възпаление.

Разлики между атопичен и контактен дерматит

Като най-съществена разлика между атопичен и контактен дерматит се посочват причините за появата на двете състояния.

Без генетична предразположеност, без мутация в гена за филагрин и без повишена пропускливост на кожата за алергени, човек не може да развие атопичен дерматит.

Контактният дерматит от своя страна е резултат от реакция на кожата към определени дразнители, с които тя е в директен контакт. Като такива действат най-вече изкуствените текстилни материи, метални части от облеклото и накитите (най-вече никелираните повърхности), някои съставки на боята за коса и др.

Разлика в проявите на атопичен и контактен дерматит се отчита и по отношение възрастта на засегнатия. В болшинството от случаите страдащите от атопичен дерматит са малки деца – до 6-годишна възраст. Контактен дерматит се среща много по-рядко в тази възрастова група.

Локализацията на кожните прояви също е различна при двете водещи форми на дерматит. Атопичната форма засяга предимно флексорните зони на тялото (вътрешната част на лакътя, зад коляното, зад ушите, по шията и др.). Контактният дерматит от своя страна се проявява единствено в зоните на кожата, които са били в контакт с дразнителя, т.е. възможно е да се появи навсякъде по тялото.

Отчитането на характерните особености на двете водещи форми на дерматит е важно, за да се диагностицира правилно състоянието на пациента. Това е водещо условие, за да се предприемат мерки за трайно подобряване вида на кожата.

Преглеждания:
646