Защо е важно, и как, да предотвратите увреждането на черния си дроб (ЧАСТ 1)

1
170
Добави коментар
borola
borola

Чернодробното увреждане е сред малкото животозастрашаващи състояния, които въпреки вложените средства за проучвания, продължават да причиняват все по-висока смъртност с годините. Всъщност, изчислява се, че два пъти повече хора умират от чернодробни усложнения днес, отколкото преди 20 години.

Причините за това са много, но основната се крие в това, че черният дроб може да се увреди до такава степен, че да компрометира изцяло метаболизма, преди изобщо нещо да подскаже за подобно стечение на обстоятелствата. Симптоми и тревожни показатели в кръвните изследвания се появяват едва, когато болестта силно е прогресирала.

Здравият черен дроб играе ключова роля в предотвратяването на редица болести, а болният черен дроб от своя страна спомага за развитието на множество такива – като затлъстяване, хипертония, диабет, интоксикации и метаболитни синдроми. Грижите за черния дроб не само предотвратяват развитието на тези заболявания, но и помагат за преодоляването им.

Защо е жизнено важно да се грижите добре за черния си дроб:
Това е най-големият орган в човешкото тяло с много функции, всичките животоподдържащи:

– Координиране на метаболизма – участва в преобразуването на захари в мазнини и обратно. Черният дроб ползва липидите, циркулиращи в кръвта, и доставяни до него от цялото тяло от специфичен преносител – т.нар. добър холестерол. Тук те се депонират или се превръщат в захари за ползване от останалите органи и клетки. Част от мазнините се ползват за синтезата на холестерол и жлъчка за подпомагане усвояването на липиди и витамини в стомашно-чревния тракт.
По обратния път черния дроб регулира високите нива на захари в кръвта. Богатата на усвоени и всмукани в чревния тракт захари кръв, първо преминава през черния дроб. Тук захарите се конвертират в липиди и се транспортират по тялото, включени в състава на т. нар. лош холестерол (основна причина за запушването на кръвоносните съдове, атеросклерозата и затлъстяването).

– Детоксикация на тялото – черният дроб поема токсичните продукти от кръвта и ги преобразува в неутрални съединения, удобни за изнасяне от организма. Токсините в кръвта могат да попаднат там по два пътя: чрез всмукване от храната в червата или бидейки изградени вътре в организма, защото дори някои естествени клетъчни продукти често са вредни и с токсичен ефект. Затова кръвта, преминала през храносмилателния тракт и обогатена с най-разнообразни съединения, първо се филтрира и прочиства в черния дроб, преди да се насочи към сърцето.

– Други главни функции на черния дроб са свързани с изграждането на важни хормони, ензими и други белтъци, например тези, отговарящи за кръвосъсирването и др.

Какви биха могли да са последствията от увреждането на черния дроб и загубата на тези функции:

Понеже е зает в изпълнението на толкова много и специфични задачи, и ги координира едновременно, увреждането на този орган и засягането на една негова функция, моментално повлиява и всички останали.

Заболял черен дроб води до неконтролируемо излагане на действието на токсините – телесно синтезираните или навлезли с храната, въздуха, водата, лекарствата…

Чернодробните увреди също засягат метаболизма – болен черен дроб нито ще може да прочиства кръвта от излишните мазнини в нея, нито да изгаря и да се очиства от депонираните в неговите клетки липиди. Такива състояния водят до трупане на тегло, атеросклероза, по-късно до сърдечни и мозъчни увреждания.

Щетите за черния дроб идват най-често от това, че в клетките му (хепатоцити) се отлагат прекалено много липиди. Появява се т.нар. мастен черен дроб, т.е. развива се стеатоза. Ако не се предприемат хепатопротективни мерки, увреждането прогресира до трудно обратимото състояние цироза, рак и изходът обикновено е летален.