ИнСайт успешно спусна френския сеизмометър на повърхността на Марс

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета вчера, на 19-ти декември, се вижда успешното разгръщане на френския сеизмометър SEIS на повърхността на Марс. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

20 декември 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. На 26-ти ноември космическият апарат на НАСА „ИнСайт“ успешно кацна на повърхността на Марс. Но за екипа на френския сеизмометър SEIS, вчера, 19-ти декември, бе истинският ден на кацането. Именно вчера сеизмометърът бе успешно вдигнат с роботизираната ръка на „ИнСайт“ и беше внимателно поставен на марсианската повърхност.

„Графикът за дейностите на Марс бе изпълнен по-добре, отколкото се надявахме“, съобщи ръководителят на мисията Том Хофман. „Доставката на сеизмометъра безопасно на повърхността е невероятен Коледен подарък“.

Общо два инструмента трябва да бъдат спуснати директно върху марсианския грунт. Освен SEIS, другият е немският прибор HP3. Той ще издълбае 5-метров отвор, за да могат учените да измерят вътрешната температура на Червената планета. Но преди да се пристъпи към разгръщането, ръководството на мисията трябваше да се увери, че роботизираната ръка, която може да захваща и стоварва приборите, работи нормално. Инженерите разполагат с тестов спускаем апарат, подобен на „ИнСайт“, намиращ се на Земята. Процедурата по захващането и спускането на приборите първо беше изрепетирана в наземни условия и чак тогава командата бе изпратена към Марс.

„Разгръщането на сеизмометъра е също толкова важно, колкото кацането на ИнСайт на Марс“, съобщи Брус Банердт от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Сеизмометърът е този инструмент, който има най-голям приоритет за нас. Ние се нуждаем от него, за да изпълним три четвърти от нашите научни цели“. 

През следващите няколо дни екипът ще се опита да нивелира сеизмометъра, тъй като понастоящем е под наклон от 2 до 3 градуса. 

Ако „ИнСайт“ продължи да работи според очакванията, учените ще разгърнат втория прибор HP3 до края на януари. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/