Какво Е Ripple (XRP)?

1
94
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Основана през 2012 г., Сан-Франциско базирана, FinTech компанията Ripple е ветеран в blockchain индустрията.

С цел да подобри финансовите сделки между банките като ги направи по-бързи, по-евтини и по-надеждни, Ripple вече успя да привлече големи финансови институции към мрежата си, включително Santander, BBVA и RBC. Ripple направи още една голяма крачка в разширяването си в Азия, като обяви плановете си за нов офис в Сингапур, днешния азиатски център за иновациите на FinTech. С опитен лидерски екип и все по-нарастващата мрежа Ripple, перспективите на компанията изглеждат обещаващи.

Въпреки, че Ripple предлага разрушително решение за истинският проблем, голяма група от индивидуални инвеститори в блокчейн индустрията изпитват гняв срещу компанията. Основният проблем, който общността на blockchain изглежда има с Ripple, е фактът, че е напълно централизиран и че те имат за цел да повишат ефективността на глобалната финансова система. Това е в противоречие с убежденията на упоритата блокчейн общност, която иска да заобиколи тази (по тяхно мнение) ненадеждна и безотговорна индустрия, използвайки криптовалути и блокчейн.

Единствената цел на Ripple е да направи транзакциите между финансовите институции по-ефективни и многократно е заявявала, че не се интересуват от улесняване на сделките между физически лица.

Какво всъщност прави Ripple?

В момента нашата глобална банкова система изпитва многобройни разочарования при извършването на международни финансови транзакции. Ние, като клиенти на банката, преживяваме това, когато прехвърляме средства в други страни, тъй като това може да отнеме от 3 до 5 дни. Вземането на самолет с торба с пари е все още по-бързо от повечето международни транзакции.

Въпреки това, ние изпитваме само част от проблемите с тези транзакции. Повечето от тези проблеми са изправени пред банките. Тъй като финансовите транзакции са склонни да преминават през множество посредници има висок процент на неуспех, процесът е скъп и бавен и няма съгласувана глобална мрежа или структура за тези транзакции. Ripple се стреми да направи този процес невероятно ефективен, като използва технологията blockchain и собствената си криптовалута, XRP.

Блокчейнът на Ripple понастоящем е един от най-бързите в крипто-пространството, със скорост на транзакцията от само 4 секунди. За да илюстрираме колко бързо е това всъщност, транзакциите в блокчейна на Етериум отнемат повече от 2 минути, а с Биткойн понякога отнемат повече от час, за да се потвърди една транзакция.

Добавяйки факта, че и двете са изправени пред проблеми с мащабируемостта, Ripple определено е най-ефективната транзакционна криптовалута от трите. Освен това, Ripple е мащабируем в случай, че броят на транзакциите се увеличи твърде бързо. В момента тя може да обработва 1500 транзакции в секунда.

XRP, криптовалутата на Ripple, функционира като цифров актив, чрез който се улесняват международните транзакции.

Ето как работи. Банка А иска да изпрати Банка Б $ 1,000,000. Вместо да изпрати парите по стандартният метод, банка А ще купи сума XRP, която струва $ 1,000,000 и ще го изпрати на институционалния портфейл на банката Б. Банка Б ще преобразува това във фиатна валутата, в която оперират и транзакцията се урежда в рамките на минути. Банките няма да се налага да купуват и продават XRP на борса, но ще имат частен достъп до мрежата за транзакции на Ripple.

Уникални ценови детерминанти на XRP

Освен огромното увеличение на скоростта на сделките Ripple, цената на тези транзакции е изключително ниска и ще бъде платена в XRP. Това се прави чрез унищожаване на много малък процент от изпратените и получени XRP.

Това означава, че криптовалутата е предмет на дефлация, тъй като общата сума на монетите е все по-малка и всяка сделка е извършена. Следователно цената ще се увеличава с всяка транзакция, макар че тя ще бъде едва забележима в краткосрочен план. Въпреки това, когато мислите дългосрочно, това е нещо, което трябва да се вземе под внимание.

Въпреки това има един основен проблем с количеството XRP в обръщение и неговата цена. Сумата, която в момента се намира в обръщение, е само 38% от общият брой на всички монети XRP. В момента Ripple все още притежава 62% от самите си XRP, което е една от основните грижи на отделните инвеститори.

Банките изискват стабилна цена, за да могат правилно да провеждат финансови транзакции и се предполага, че това е причината Ripple да прави това. Истинската причина за това обаче все още не е официално дадена.

Конкуренция

Като се опитва да улесни глобалните финансови транзакции, Ripple е изправен пред гигант, наречен SWIFT. Ако някога сте извършвали транзакция от банката си към банка в чужбина е вероятно SWIFT да е била използвана от банките за да улесни процеса на тази транзакция.

Понастоящем над 11 000 финансови институции в около 200 страни и територии са свързани чрез SWIFT за да завършат банковите сделки. SWIFT насърчава банките да се присъединят към тяхната мрежа за да увеличат лекотата на транзакциите, което звучи много подобно на това, което Ripple прави в момента. VISA и Deloitte също търсят начини да придобият пазарен дял от SWIFT.

И трите компании обявиха инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, насочени към технологията blockchain, за да повишат ефективността на транзакциите и да спечелят конкурентно предимство в тази индустрия. В това отношение Ripple изглежда има преднина, тъй като техният блокчейн вече се използва и набира скорост.

Екипът и мрежата на Ripple

Докато проверяваме ръководния екип на Ripple, е трудно да не се впечатлим от дългогодишния си опит в множество индустрии, насочени предимно към FinTech и финансовия сектор.

Резюмето на главният изпълнителен директор Brad Garlinghouse е добро представяне на това. Работил е в Yahoo като SVP на комуникациите, изпълнил няколко позиции на борда и бил главен изпълнителен директор на Hightail. Интересното е, че глобалният ръководител на стратегическите сметки, Marcus Treacher е бил на борда на SWIFT, лидер на пазара в индустрията,в която Ripple се опитва да проникне.

Освен опитен лидер, Ripple в момента има над 160 служители, което го прави един от най-големите blockchain работодатели. Разглеждайки растежа на Ripple и комбинирания опит на неговото висше ръководство, екипът изглежда солиден.

Редица големи финансови институции вече са членове на мрежата Ripple и размерът на мрежата продължава да нараства редовно. Добре известни банки като Santander, Reisebank и RBC са примери за тези големи членове на мрежата.

Освен мрежата, Ripple има и някои уважавани инвеститори, които търсят бъдещето си. Групата за инвестиции на рисков капитал на Google подкрепя Ripple финансово, както Accenture, Andreessen Horowitz и Seagate. С такава подкрепа можете да кажете, че това е сериозен бизнес.

За пълен преглед на членовете на мрежата на Ripple, вижте https://ripple.com/solutions/

Мнения за Рипъл

Blockchain инвеститорите имат доста противоположни мнения относно Ripple. Изглежда, че или го обичаш, или го мразиш. Защо хората го обичат е съвсем просто: тя предлага доказано решение за един реален и глобален проблем. Въпреки това, омразата към Ripple и неговите операции също има някакво съдържание.

Първият аргумент срещу Ripple е, че компанията все още притежава 62% от всички монети, които е създала. Истинската причина за това все още е неясна, но поставя Ripple в позиция, в която те лесно могат да манипулират цената по своя вкус. Друг проблем с Ripple е, че той е централизиран. Това разяжда много ентусиасти на блокчейн, тъй като блокчейн е начин за децентрализация на света, като не позволява на никоя страна да контролира всички данни и сметки.

Както и да е, има смисъл криптовалутата, улесняваща транзакциите между банки да е централизирана, тъй като банките трябва да имат контрол и достъпност до историята на всички транзакции. Това се противопоставя на анонимността и собствеността на вашата собствена информация, което е ключова характеристика, която е част от популярния дял на криптираните финансови транзакции.

И накрая, най-разпространеният аргумент срещу Ripple е, че те си сътрудничат с „враговете” на идеологията на блокчейн: правителства и финансови системи. Използвайки блокчейн технология за точно обратното на това, което например Биткойн означава (а именно, няма централни електростанции и повече контрол и неприкосновеност на личния живот) е създало сериозна неприязън към Ripple, без значение колко полезна е тяхната технология.

 

Да инвестираш или да не инвестираш?

Като цяло Ripple и тяхната XRP криптовалута са обект на много аргументи в полза и против. Въпреки това, техният целеви пазар и технологиите са солидни.

Залаганията срещу банките никога не изглеждат като добра идея, но може да се очаква тежка конкуренция. Защо банките използват криптовалутата на външна компания, когато могат да създадат свой собствен блокчейн вътрешно? Visa просто не може да бъде игнорирана, когато се говори за финансови транзакции между банките и е малко вероятно те да не излязат с контра-стратегия.

Въпреки това мрежата на Ripple е впечатляваща и разширяваща се. Висококвалифицираното ръководство дава увереност за стабилна визия и стратегия. Манипулирането на цените може да се случи и има много ангажирани отговорници към Ripple, но които се нуждаят от индивидуални инвеститори, когато имате подкрепата на големите играчи във финансовата система.

 

Ако желаете да закупите Ripple можете да се свържете с нас за лична консултация и съдействие по закупуването и съхранението на монетите чрез нашата Фейсбук страница.

 

Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Related