Гигантската ракета Стархопър на СпейсЕкс ще започне изпитателните си атмосферни полети до броени седмици

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: в края на декември Илон Мъск показа хардуера на първия „Стархопър“, който се очаква да полети до броени седмици. Photo credit : SpaceX/Elon Musk

9 януари 2019 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. На 6-ти февруари миналата година Илон Мъск смая света със своята ракета „Фолкън Хеви“ – това бе първата свръхтежка ракета, построена след три десетилетия. В миналото е имало само няколко свръхтежки ракети (т.е. ракети, които притежават товароподемността да извеждат в орбита товар от над 50 тона) – „Сатурн 5“ (извеждала пилотираните кораби „Аполо“ до Луната), „Н1“ (от нереализиралата се съветска лунна програма) и „Енергия“ (от съветската програма за совалка „Буран“). 

Но колкото и забележително да бе постижението на „Фолкън Хеви“, колкото и популярен да стана манекенът в скафандър Стармен, каращ автомобил „Тесла“ в междупланетното пространство, за амбициите на Илон Мъск „Хеви“-то не е достатъчно голяма ракета. Да, „Фолкън Хеви“ ще е незаменима при изстрелването на големи геостационарни спътници или за тежки автоматични междупланетни станции към Юпитер и Европа, вероятно би ставала и за пилотирани обиколки на Луната или за извеждане на компонентите на новата станция, която САЩ съвместно с международни партньори ще строят в окололунна орбита. Мъск не се интересува от повторение на „Аполо“ – отиване до Луната или Марс, забиване на знамето и връщане на Земята. Не – той иска колонизацията на Слънчевата система да стане реалност. Това означава десетки, даже стотици хора, отправящи се в междупланетното пространство! 

Именно затова СпейсЕкс строи ракетата „Супер Хеви“, която ще извежда кораба „Старшип“. Това са новите имена на BFR – Big Falcon Rocket, или, както я наричаха понякога в средите на СпейсЕкс, Big F*king Rocket. 

Мъск предвижда „Супер Хеви“ да има 31 двигателя „Раптор“ – иновативни двигатели, работещи с метан. Извежданият от нея кораб „Старшип“ ще има 7 двигателя „Раптор“. „Старшип“ ще може да лети самостоятелно и на суборбитални пътешествия, като Мъск смята, че когато корабът влезе в експлоатация, ще настъпи истински бум в авиацията. Полетите между континентите ще са изключително кратки – предприемачът твърди, че пътешествието между Лондон и Ню Йорк ще отнема само половин час. 

Първата ракета от серията, която е в процес на сглобяване и която ще започне изпитателните си полети през първата половина на настоящата 2019-та година, носи неофициалното име „Стархопър“. Името е дадено от космическата общност, защото програмата й силно напомя на програма „Грасхопър“ – това бяха ракети, разработени от СпейсЕкс, които летяха през 2012-2014 година на кратки атмосферни полети. На базата на опита от  „Грасхопър“ бе постигната възвръщаемост на първите степени на „Фолкън 9“. 

Първият „Стархопър“ ще е екипиран с три двигателя „Раптор“ – това ще е достатъчно за тестването на концепцията на „Старшип“. Очакванията са дебютният полет на „Стархопър“ да е факт най-рано през февруари, а ако изчислим вероятността за отлагания – може би ще го видим през март или април. Ракетата ще се издига до височина от 5 километра, а общото време за полет ще трае шест минути. 

Това не звучи много впечатляващо за ентусиастите, които се трогват само от истинските космически полети. Впечатляващото към момента обаче не е постиганата височина, а размерът на ракетата – „Стархопър“ е наистина чудовищна ракета с невиждано за СпейсЕкс ниво на сложност. По информация от сайта Тесларати диаметърът й е 9 метра, височината – 40 метра, тежи 500 тона при изстрелването, а двигателите осигуряват тласък от около 600 тона. Ще бъде истинско чудо, ако всичко е наред още при първите изпитания! 

Дали „Супер Хеви“ и „Старшип“ не са по-голям залък, отколкото може да лапне Илон Мъск? Възможно е. Самият предприемач призна след подписването на споразумението с бъдещия лунен турист Юсаку Маезава, че проектът е рискован и „може да не успее“. Но според вярата на предприемача, която се базира на брилянтните му познания в ракетостроенето, „Старшип“ може да се окаже и успешно начинание. 

„Старшип“ е корабът-мечта на Мъск. До този момент предприемачът работеше по по-малки ракети като „Фолкън 9“, по проекта на НАСА за товарен кораб до МКС „Драгън“, а сега вече е в готовност за дебютното изстрелване и на „Крю Драгън“, който ще извежда в орбита хора. Но погледът на Илон Мъск е насочен към Марс, а пътят към Марс минава през „Старшип“. Именно затова предприемачът е влюбен в новото си творение, а от края на декември не е спрял да ни залива с информация за мегакораба в социалната мрежа Туитър.

Там той разказва въодушевено как ще бъде реализиран „Старшип“. Корабът ще се нагрява твърде много при обратното навлизане в атмосферата, което не позволява да бъде боядисан, затова ще е покрит с неръждаема огледална повърхност. За охлаждане на най-горещите му компоненти ще се използва остатъчен течен метан от работата на „Раптор“-ите. Поради липсата на боя „Старшип“ ще е с цвета на течно сребро. Самият външен вид на кораба ще е от специална сплав от неръждаема стомана, която има предимства в сравнение с досега използваните въглеродни композити. 

С други думи – „Старшип“ е наистина футуристичен кораб, какъвто е мечтан от най-големите умове на научната фантастика. Затова няма как да не желаем проектът му да е успешен.

А успехът минава през тестовата версия „Стархопър“. Очакваме полетите с голямо нетърпение! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/