КЗП: Телепазарните прозорци изкушават потребителите с по-ексцентрични и нестандартни стоки

1
182
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Макар да са явление от отминали периоди на възход на телевизията, телепазарните прозорци продължават да бъдат актуални у нас и до днес. Една от причините за това е фактът, че през зимата предпочитаме да стоим у дома и да намалим времето си на открито, особено когато метеорологичните условия са по-сурови.

”Затова и в тези периоди от годината значително се увеличават рекламните клипове, които ни приканват да купим различни продукти от телепазарни прозорци. Много хора, спонтанно или след по-продължително облъчване, решават да пазаруват от тях”, коментира  председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на “Дарик”.

”До голяма степен правният и пазарен режим, на който се подчинява този тип предлагане на стоки, е идентичен с режима при онлайн търговията. За да може потребителите да имат връзка с търговеца, той е длъжен да предостави определена информация, която го идентифицира – наименование, седалище, адрес на управление и т.н. Също и за характеристиките и особеностите на предлаганите стоки, като функционалност, технически параметри и пр.”, обясни още председателят на КЗП. Освен това, търговецът трябва да напомни за двугодишната законова гаранция на стоките и правото на отказ в 14-дневен срок след доставката им.

По думите му, телепазарните прозорци се характеризират с по-различен тип стоки и продукти. Често те са с по-ексцентрични функционалности или по-необикновени свойства. В спокойната домашна обстановка това привлича вниманието на потребителя, който често е изкушен от това да направи покупка, която му коства няколко клика или телефонно обаждане.

”Нашите впечатления от сигналите и жалбите на потребителите и от различни проучвания на индекса на  потреблението в последните години сочат, че – независимо от това какъв е способът, по който потребителите придобиват определени стоки и услуги – цената е от първостепенно значение за тях. Предвид и анонсите, с които тези продукти се предлагат на потребителите – тук хората търсят едно балансирано съотношение между цена и качество”, коментира Маргаритов.

Той препоръча да се обръща внимание дори на дребни детайли от типа на този дали например, роботът за почистване работи с батерии или се включва към мрежата, колко време издържат тези батерии и пр., за да са наясно с всички важни обстоятелства около избраната от тях стока. 

Маргаритов предупреди, че и при такъв тип сделки потребителите могат да станат жертва на нелоялни практики в резултат на умишлено премълчаване на важна информация относно характеристиките на предлаганите стоки или на някакъв тип заблуди от страна на търговеца.

”Поръчвате си универсален кухненски уред за готвене, а се оказва, че той няма половината от функциите за приготвянето на храна. Когато се касае за групи продукти, които имат отношение към здравето и кондицията на човек, може да има и рискове, в резултат на невярната или спестена информация”, акцентира той.

Според председателя на КЗП често срещаният при телепазарните прозорци „тест период” е добра практика. За физическите и електронни магазини на телешоповете следва да важат правилата за съответния способ, пояснява Маргаритов. В търговските обекти потребителите могат да видят и да изпробват стоките, затова връщането им е въпрос на добра воля от страна на търговеца. При покупка от сайт важи правото на отказ, като разходите за връщането на стоката обикновено са за сметка на потребителя.