Работодатели искат нов тип трудов договор :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
213
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото възнаграждение да са посочени отделно, поискаха работодателските организации. Според тях по този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците.

Според сегашния Кодекс на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът – 40%.

„Не ни подозирайте в пъклени планове. В рамките на общия разход на труд нищо няма да се промени и в рамките на нетния доход нищо няма да се промени. Всъщност това разпределение е напълно условно. Най-накрая и осигурителната вноска и самото възнаграждение го плаща клиентът, купувайки нашите стоки и услуги. Разпределението е напълно условно“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

За да не пострада чистото възнаграждение на работника, бизнесът е склонен да завиши заплатите.

От КТ „Подкрепа“ се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели.

„Това е изключително опасна тенденция. Това е първа стъпка към следващото им искане, а именно – изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Те би трябвало да са видели какви протести имаше там. Добре е да ги очакват и в България“, коментира Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“.

Работодателите поискаха и смяна на сегашните трудови договори с нов тип:

„Ние предлагаме нов вид трудови договори, които да са по-ясни за хората. В трудовия договор да има записано общия разход за труд, всички осигуровки и нетната сума, която работникът получава. Тези две числа да ги има в трудовия договор и тези две числа да ги има в статистиката“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

От синдикатите не възразяват.

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Не виждам проблем в техните искания. Нека хората знаят колко плащат за осигуровки и колко плаща работодателят от това, което те са изработили.

Социалният министър заяви, че предложението за нови трудови договори и за промяна в процента осигурителна тежест трябва да се обсъди в рамките на социалния диалог.

„Факт е, че по-високата вноска се плаща от работодателите. Отново една от темите, по която ние водим със социалните партньори този разговор, защото той касае интересите и на двете страни и съответно с техните представители трябва да го обсъдим, за да имаме решение за промяна“, коментира Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Бизнесът поиска още първите 3 дни от болничните вече да не се плащат от работодателите. Синдикатите не са съгласни.