Броят на децата в Сунгурларе расте, училището в града им отеснява

1
109
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Броят на децата в училищна възраст в Сунгурларе и съставните селища на общината расте. Броят на паралелките в местното училище продължава да се увеличава, докато от учебното заведение търсят начини да разширят базата си, така че да могат да осигурят достатъчно пространство и условия за децата и младежите, обучаващи се в него.

Ако доскоро е имало по 2 паралелки в 5 клас, то сега те са по 3. Дори се е наложило училищната библиотека да бъде трансформирана в класна стая. От следващата учебна година прием ще бъде обявен и по нова професионална паралелка Горско ловно стопанство – „техник лесовъд“.  През новата  учебна година се очаква да има три нови паралелки – пети клас и три нови паралелки – дванадесети клас.

Това стана ясно по време на среща между директора Николай Русев, заместникът му Росица Танева и бургаския депутат Галя Желязкова. Народният представител посети учебното заведение в рамките на кампанията “Големи автори за малки библиотеки”, за да дари популярни нови издания от изучавана училищна литература, но се натъкна на сериозен проблем.

И докато тенденцията децата да се увеличават е повод за радост, то от ръководството но СУ “Христо Ботев” споделиха с Желязкова, че има голяма необходимост от изграждане на допълнителни постройки към училището, за да могат те да получат образование. Проектите за това са готови, а стойността им е около 600 000 лева. Предстои учебното заведение да търси финансиране от държавата.  

Основно училище в Сунгурларе се открива за пръв път през 1886 г. То се помещавало в стара турска къща, където на четмо и писмо се учели четири класа. Името му било “Св. Св. Кирил и Методий”. С течение на времето броят на учениците, а и на учителите, растял. С това се увеличавали и годините на обучение на всяко от децата и младежите. Още няколко метаморфози претърпява образованието до 1933-а година, когато е завършена сградата на тогавашното “квартално училище”, чийто приемник е настоящото СУ “Христо Ботев”.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари