СПА преди и СПА сега – oт римска баня до спа център

1
172
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

За много от вас терминът римска баня е свързан с идеята за влиятелни мъже с влажни кърпи около раменете, които обсъждат бъдещето на една империя, заобиколени от гъста пара и мрамор. Е, филмите за Древен Рим в повечето случаи наистина успяват да създадат правилното впечатление за тези години. Банята за римляните, независимо от положението им в обществото, в действителност играела огромна роля в техния живот. Тя не била просто място за отмора и релаксация, но и перфектен терен за дипломатически срещи, заговори и слухове.

Източници показват, че до 4 век сл. Хр. в Рим съществували близо 950 на брой бани в различни размери, като някои били ‘частни’- в домовете на богатите семейства, а други били ‘обществени’- отворени за всеки. Но какво всъщност представлявали тези бани, филмите така и не се задължават да разкрият – често сцените се развиват само в парната баня или в топлите плитки басейни. В действителност, римската баня представлявала сложен комплекс, разположен на не малко парче площ.

Едни от най-известните древни римски бани са тези на император Каракала (Марк Аврелий Антонин Август) в Рим. Постройките в комплекса включвали две палестри, две библиотеки и много магазини. Римляните редовно посещавали тази баня и минавали през множество процедури по време на престоя си.

В наши дни в Италия ‘палестра’ (palestra) означава фитнес клуб. Е, в Древен Рим хората също обръщали внимание на външния си вид и често спортували преди посещението си в римска баня. Упражненията за мъже включвали борба, вдигане на тежести и бягане, докато тези за жените били хвърляне на топка и въртене на обръчи. Всичко това се случвало на специален открит двор в комплекса на всяка римска баня.

След физическата тренировка, римляните се отправяли към тепидариума – топлия басейн. Там те, често с помощта на роби, се почиствали от мръсотията. За да се отпуснат телата им напълно, минавали през множество процедури и масажни техники. Добре познатата ни картина от парната баня въобще не е преувеличена. С помощта на подземни пещи, водата и стените били постоянно горещи, а въздухът напълно влажен. Неслучайно парната баня била най-подходящото място за сключване на скришни сделки – парата била достатъчно гъста, за да прикрие самоличността.

Като завършек на процедурите, римляните се потопявали в студен воден басейн.

Трудно е да не се забележат приликите на древната римска баня със съвременния спа център. Римляните, а преди тях и гърците, създават една невероятна традиция за грижа за тялото, която остава жива с векове наред. Сега, СПА клубовете все още са социални центрове, където много различни хора се срещат и обменят информация, макар и не планове за узурпиране на властта. Масажите се развиват и съчетават с познанията на други култури. Парните бани се използват не само за релаксация, но и за лекуване на заболявания. Възможностите във фитнеса са безброй и са без ограничения за различните полове. Основната разлика, а може би и единствената, между древното СПА и сегашното СПА, е, че в наши дни то е свързано повече с релаксацията и презареждането с нова енергия.

Последни публикации в блога