Витамин Д – ценен партньор на дамите в менопауза!

1
103
Добави коментар
borola
borola

Витамин Д, наричан още калциферол, е един от най-важните за организма витамини. Той значително може да подобри общото състояние на жените в менопауза. В какво се състои благотворният му ефект? Как да се набави в оптимални дози? В следващите редове ще разберем отговорите на тези въпроси.

Витамин Д – какво представлява?

Витамин Д е мастноразтворимо вещество. Познат е още като „слънчев витамин“, тъй като се синтезира в организма главно под въздействие на слънчевата светлина. Обединява две съединения – витамин Д2 (ергокалциферол) и Д3 (холекалциферол).

Витамин Д – какви ползи носи на здравето?

Витамин Д е изключително значим за развитието и поддържането на оптималното състояние на костната тъкан. Отговаря за минерализацията и ремоделирането на костите. Осигурява абсорбцията на калций в тънките черва и натрупването му в костите. Подобрява мускулно-скелетната функция, стимулира растежа на мускулните клетки, увеличава техния растеж, повишава броя и размерите на мускулните фибри. Това обаче не е всичко! Той регулира кръвното налягане, отличен имуномодулатор е и има важна роля в процеса на клетъчно делене.

Витамин Д – как се набавя?

Както вече беше споменато, най-добрият начин за набавяне на витамин Д е редовното излагане на слънце. Освен чрез слънчеви бани обаче, „слънчевият витамин“ може да се осигури чрез консумацията на следните храни:

черен дроб
мазна риба – сардина, сьомга, херинга
рибено масло
яйца
гъби
кашкавал

Витамин Д – коя е главната причина за недостига му в организма?

През последните години все по-често се наблюдава дефицит на „слънчевия витамин“ сред деца и възрастни. Като основна причина за това се посочва продължителният престой в закрити помещения. Далече от слънчевите лъчи, които, както вече споменахме, са основен източник на витамина, хората не могат да си го набавят. Данните нееднозначно го потвърждават. Резултати от проучване, проведено през 2012 г. сочат, че недостиг на витамин Д се наблюдава при 76% от българите.

Витамин Д – коя е най-застрашената група от дефицита му и какви са последиците?

На фона на всеобщия дефицит на „слънчевия витамин“ ясно се очертава една група на непосредствено и допълнително застрашени хора. Това са жените в менопауза. При тях е налице и допълнителен дефицит – този на женските полови хормони, които с напредване на възрастта се секретират в по-малки количества. Това лишава женския организъм от разнообразните регулаторни дейности, които хормонът естроген изпълнява, включително осигуряването на оптимална абсорбция на калций и фосфор в костите и поддържане на тяхната здравина. В резултат дори при пълноценно хранене, жените в менопауза са реално застрашени от намаляване на костната плътност, повишаване чупливостта на костите и развитие на остеопороза. Ето защо приемът на адекватни дози витамин Д е съществено значение за запазването на костната здравина и плътност, и превенция на коварното костно заболяване.

Витамин Д – кои са останалите последици за женското здраве, породени от дефицита му?

Установено е, че освен от остеопороза, менопаузалните жени , които не приемат достатъчни количества витамин Д, са изложени на висок риск от:

злокачествени заболявания
диабет тип 1 (инсулин-зависим диабет)
хипертония (високо кръвно налягане)
автоимунни заболявания като ревматоиден артрит

Витамин Д – най-ефективният начин за компенсиране на дефицита му в организма на менопаузалните жени

Като ефективно средство за осигуряване на оптимални дози витамин Д на жените в менопауза, се прилага Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. В състава на този виден представител на фамилия Феминорм е вложена висока доза витамин Д в активната си форма – витамин Д3 или холекалциферол. Той подпомага усвояването на калция и фосфора и подобрява мускулния тонус, като поддържа нормалното състояние на костите и функцията на мускулите.

Действието на „слънчевия витамин“ е допълнено от два мощни фитоестрогена – Червена детелина и Сребърна свещичка

Тези безвредни растителни аналози на естрогена, способстват за по-доброто здраве на дамите в менопауза. Те се свързват селективно със специфичните бета естрогенни рецептори, възстановяват хормоналния баланс в женския организъм, повлияват благоприятно костната тъкан и усвояването на калция. Така с приема на Феминорм Остео едновременно се овладяват неприятните и в много случаи тежки симптоми на менопауза, и се предотвратява рискът от развитие на остеопороза.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Феминорм Остео да се приема продължително време по 1 растителна капсула дневно. Продуктът има отлична поносимост. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции поради природния произход на съставките.

Преглеждания:
5