Витамин Д – ето какво трябва да знаем!

2
218
Добави коментар
borola
borola

Витамин Д носи много ползи за здравето на малки и големи. Особено важен е за жените в менопауза. Какво представлява, как благоприятства общото състояние, по какъв начин се набавя и какви са препоръчителните дневни дози ще разберем в редовете по-долу.

За витамин Д накратко

Витамин Д или калциферол се отнася към групата на мастноразтворимите витамини. Изолира се под няколко метаболитни форми. С най-важно значение за организма са витамин Д2 (ергокалциферол) и витамин Д3 (холекалциферол, известен още и като антирахитичен витамин).

Повече за витамин Д2

Счита се, че витамин Д2 е прохормон. Активира се по няколко биохимични пътя в черния дроб и бъбреците. Набавя се чрез храни от растителен произход и гъби.

Още за витамин Д3

Витамин Д3 се синтезира в кожата под действие на ултравиолетовите лъчи. Произвежда се в най-дълбоките слоеве на кожния епидермис. Участва в транспортирането на калциевите и фосфорни йони през биологичните мембрани в организма и влияе върху концентрацията им в кръвта. Има важна роля във функционирането на мускулната тъкан. Повишава синтеза на белтъчини в мускулните клетки и стимулира растежа им. Повишава броя и размера на мускулните фибри, подобрява мускулно-скелетната функция. Осигурява отлагането на калциевите йони в костите. Поддържа постоянно съотношение между калциевите и фосфорните соли.

Действието на витамин Д3 върху костите е свързано със стимулиране минерализацията на остеоида и модулиране активността на остеобластите и остеокластите. Абсорбцията на калций в чревния тракт и по нататъшното му усвояване са възможни при достатъчно количество на витамин Д3 в организма.

Ниските серумни нива на витамин Д3 са свързани с ниска костна минерална плътност и недостатъчна минерализация, което е предпоставка за развитие на рахит при децата и остеопороза при възрастните хора.

Дефицит на витамин Д и остеопороза – връзката е налице!

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета. Характеризира се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им. Един от основните предразполагащи фактори за загуба на костна тъкан и развитие на остеопороза е недостатъчния прием на калций или намаленото му усвояване от организма, поради ограниченото количество на витамин Д3.

Препоръчителни дневни дози витамин Д

Жени и мъже до 50-годишна възраст се нуждаят от 400-800 международни единици (IU) дневно**. Тези над 50-годишна възраст – от 800-1,000 IU дневно**
**Някои хора се нуждаят от повече витамин Д.

Източници на витамин Д

Съществуват три начина за получаване на витамин Д:

Слънчева светлина

Слънцето е главен източник на витамин Д. Именно поради това специалистите препоръчват при всяка удобна възможност да се правят слънчеви бани с продължителност 15-20 минути.

Храна

Някои храни съдържат малки количества витамин Д. Примери за такива са мазните риби (скумрия, херинга), черният дроб, яйцата и някои обогатени продукти.

Хранителни добавки

Допълнителният прием на витамин Д под формата на хранителни добавки има положителен ефект при хора с леко до умерено ниски нива на витамин Д или остеопороза.

Оптимално количество витамин Д за здрави кости през менопаузата

От екипа на програма Женско здраве (Femicare) препоръчват на жените в менопауза, които поради естрогенния дефицит са най-застрашени от развитие на остеопороза, да си набавят витамин Д с Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този висококачествен продукт от продуктовата линия Феминорм съдържа оптимално количество витамин Д в активната му форма – витамин Д3 (холекалциферол). Той подпомага усвояването на калция и фосфора, и подобрява мускулния тонус, като поддържа нормалното състояние на костите и функцията на мускулите.

Успоредно с витамин Д във Феминорм Остео действат и два мощни фитоестрогена – Червена детелина и Сребърна свещичка

Тези растителни аналози на естрогена свързват селективно естрогенните рецептори, без да потискат производството на собствени естрогени. В резултат хормоналният баланс в женския организъм се възстановява и менопаузалните смущения се нормализират. Фитоестрогените във Феминорм Остео оказват благоприятно въздействие върху костната тъкан и подпомагат усвояването на калция.

Феминорм Остео се използва успешно за профилактика и овладяване на остеопороза. Удачна е употребата му и при остеопения (начална форма на остеопороза).

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Феминорм Остео да се приема продължително време по 1 растителна капсула дневно. Има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

Преглеждания:
2