Самолетите на бъдещето ще включват виртуална реалност, йога студио и много карфиол

1
203
Добави коментар
setlans
setlans

Как биха изглеждали самолетите на бъдещето? С по-широки седалки, виртуална реалност и здравословна храна…

През 2018 г., авиокомпанията „Кантас“ въведе първият директен полет от Австралия до Европа. Полетът е с продължителност 17 часа. Той е възможен благодарение на производителите „Боинг“ и „Еърбъс“, чиито иновации ни помагат да стигнем до всяка точка на света.

Но задържането на самолет във въздуха за цял ден е безполезно, ако клиентите не са щастливи. Именно заради това, плановете за новите самолети включват по-широки седалки, светлини, които препрограмират циркадните ритми, а също и по-приятен въздух за дишане. Има вероятност и да се увеличи скоростта на Wi-Fi.

Но „Боинг“ и „Еърбъс“ трябва да побързат, защото „Кантас“ планира да пусне 22-часови полети до 2022 година.

1. По-широки седалки

Най-желаната промяна от хората е именно широчината на седалките. В момента седалките са със средна ширина 43 см. По-широките седалки със сигурност ще бъдат положително оценени от пътниците, на които им предстои 17-часов полет.

Според изследванията на Лондонският център за сън, увеличаването на ширината на седалките до 45.7 см, ще подобри качеството на съня с 53%. Авиокомпаниите също търсят начин да осигурят повече пространство за краката. Едната опция е да се използва по-тънък материал за облегалките.

2. По-добра храна

Австралийската авиокомпания „Кантас“ работи с диетолози, за да създаде специално меню за дългите си полети от Пърт до Лондон. Менюто набляга на пресните продукти, с високо съдържание на вода – краставици, ягоди, целина, и листни зеленчуци. Те ще предпазят пътниците от дехидратация, и ще намалят умората и главоболието.

„Сингапур Еърлайнс“ също пренаписва менюто си, заради своите 18-часови полети до Ню Йорк. Храните с ниско съдържание на сол, държат пътниците хидратирани, а тези с минимални въглехидрати предотвратяват покачването на кръвната захар. В момента, авиокомпанията обмисля да замени картофите с карфиол, който действа точно така.

3. По-добър въздух

Чудили ли сте се, защо се чувствате изтощени след полет? Може би причината е в това, че повечето кабини пресъздават земната атмосфера от 2400 метра. Това кара сърцето и дробовете ви да работят по-усилено, за да снабдят тялото с нужният кислород.

Новият подсилен фюзелаж на „Боинг 777X„, може да издържи налягане на кабината от 1800 метра. Това означава, че ще има по-гъст въздух и повече влага, която ще предотврати сухите очи и сърбящият нос.

4. Обстановка

Може би най-добрият начин да се подобри продължителното пътуване е, като се направи така, че хората да забравят, че дори летят. В момента Wi-Fi връзката е много слаба, но „Еърбъс“ ще промени нещата, като се очакват обновления по комуникационните сателити и предавателните станции.

„Еърбъс“ експериментират и с имерсивни OLED дисплеи и дори хедсетове за виртуална реалност. Защото, има ли по-добър начин да успокоиш нервите си по време на 22-часов полет, от това да се преструваш, че си някъде другаде?

5. След полунощ

Тялото ни настройва своя циркаден ритъм, според циклите на светлина и тъмнина. Много авиокомпании вече използват пълноцветно LED осветление при дълги полети. Тяхната стратегия за борба с умората е да използват по-ярка светлина, за да имитират дневна светлина, и по-топла, розова, за да кажат на тялото, че е време за сън.

„Еърбъс“ са разработили 17 милиона цветни светлинни комбинации, които надхвърлят симулирането на ден и нощ. Тези техники за светлинна терапия имитират различни външни среди, като могат и да помогнат на пътниците да синхронизират вътрешните си часовници с часовата зона на крайната дестинация.

6. Сън на работното място

Продължителните маршрути изискват повече служители, които да работят на редуващи се смени. Стюардите и стюардесите обикновено спят в специални тесни отделения, скрити над последните редове в икономическата класа. Проблемът е, че това пространство е много тясно и служителите трябва да се натъпчат в него. Сами се сещате, че човек, от който се изисква да е с перфектен външен вид и зареден за работа, не би могъл да си почине там.

Именно заради това, „Боинг“ и „Еърбъс“ са направили подобрения: по-широки и по-дълги помещения, с увеличено пространство над главата, които се затварят с дебели, шумоизолиращи завеси.

7. Допълнителни пространства

Товарните отделения ще бъдат пренаредени, така че да се открие възможно най-много празно пространство. „Еърбъс“ имат куп идеи за запълването на това пространство, като някои от тях са за: лечебница, бизнес център, игрална зала, йога студио, студио за каране на колела и зони за уютна дрямка с легла.

Всички тези подобрения ни очакват в близкото бъдеще, като някои от тях още през следващата година.

Сетланс / popsci