Масови уволнения и напускания в Агенцията по вписванията заради шефката им

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е започнала масова чистка на служители, научи Скандал. Шефката назначавала свои хора на определени позоции, а други сами са напуснали, заради натиск и лошо отношение от страна на Козарева.

От както е заела поста директор над 30 човека от Агенцията по вписванията са били уволнени и напуснали. Има доста уволнени юристи, които са се занимавали с регистрацията на фирми.

В институцията има огромно напрежение. Чиновниците не можели да си гледат работа, защото Козарева ги карала да обслужват интереси на конкретни хора или бизнеси, пренебрегвайки законите. Директорката ги карала да пишат обяснения и доклади. Според работещи бумащината в Агенцията се е удвоила и работата е станала още по-тромава,  вместо да се случва по електронен път и имейли.

За това работещите в Агенцията по вписванията обмислят протест пред Министерски съвет – под прозорците на премиера Бойко Борисов, заради лошата кадрова политика на Козарева и лошите условия на работа.

Припомняме, че миналата година Агенцията по вписвания влезе във фокуса на медийното внимание с два скандала-блокирането на Търговския регистър и последващото раздаване на бонуси в размер на 700 000 лв.

„Месеци след скандала със срива на регистъра, започнаха да се налагат нови правила за работа. Тези нови правила обаче пренебрегват основните закони и определят върховенство на вътрешни заповеди на ръководството на ведомството над законовите разпоредби. Новата директорка Габриела Козарева издаде правила, според които служителите, водещи регистъра, са в пълно подчинение на ръководството и са длъжни при регистрирането на фирмите да се водят преимуществено от конкретните разпореждания на висшестоящите, пренебрегвайки изричните законови изисквания“, разказаха възмутени служители.

Габриела Козарева е кандидатура на партия  „Атака“ на Волен Сидеров и приближена до депутата от ДПС Делян Пеевски, писаха медии.

Козарева е юрист по образование. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет.  От февруари до 20 август 2018 г. е била изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Козарева е била заместник-министър на спорта по времето на министър Красен Кралев. Тя е била предложена от „Атака“. Тази позиция тя е заемала от май 2017 до февруари 2018 г.Има над 10 години управленски административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Била е директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерство на младежта и спорта от май 2015 г. до май 2017 г.  Преди това Габриела Козарева е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния административен съд на Република България.

Служители в Министерството на младежта и спорта, и в Агенцията за малки и средни предприятия не крият радостта си и вдигат чаши с наздравици, че Габриела Козарева се е махнала от институциите им.

Търговският регистър се създаде през 2008 г., като регистрацията на фирмите премина от окръжните съдилища към Агенция по вписванията. От 2018 г. към търговския регистър се присъедини и воденето на регистъра на НПО-тата. По този начин се целеше създаване на по-бърза и адекватна процедура при регистрацията на лица, които ще извършват търговска дейност. За целта бяха приети законови разпоредби, които точно и ясно определиха предпоставките, които са необходими за да се регистрира търговец или дружество.

„Над десет години търговския регистър работи при ясно определени правила, посочени в закона, като най – висш акт на правовата държава. Сега обаче на служителите се налага да работят пренебрегвайки закона, по указания и насоки на ръководителите на агенцията. Така се открива възможност за създаване на порочна практика да се регистрират фирми или да се вписват промени по техните партиди с преимущество или с благословията на силните на деня икономически групировки и под реалната заплаха от политически натиск“, алармират те.

По думите им от известно време в Агенцията се правят опити да се оказва натиск при вземане на решение от страна на юристите, които регистрират фирмите и НПО-тата.

Отдавана в медийни публикации се коментира, че чрез манипулации и опити за влияние върху служителите в търговския регистър силните на деня си разчистват икономически сметки. За такива своеволия сега се дава зелена светлина, като се дава възможност на самите директори във ведомството да насочват решенията на служителите си съвсем легитимно, чрез вътрешни правила. Всичко това се случва на фона на опитите на държавата да ограничи корупцията и да осигури сигурност при бизнес начинанията, както и създаване на гаранции за високо развито гражданско общество.