Брадви за цепене, къмпинг, лов и риболов|E-shop-BG.eu

5
179
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Съвременната брадва е ръчен работен инструмент използван главно за обработване на дърва чрез сечене, цепене, кастрене и дялане. Подобно на много други инструменти в миналото брадвата е била използвана като боен инструмент или оръжие. Брадвата днес се използва и в хранително-вкусовата промишленост при разфасоване на месо в кланиците. Използва се още в дърводелството, дърводобива, част е от екипировката на пожарникарите. Все по-често става и основно оборудване на алпинисти, екстремни туристи, ловци и риболовци. Брадва ползва почти всеки. Синоними на брадвата са секира, топор, манара и балтия. На английски се казва Axe, на немски Axt, а на руски топор.

На пръв поглед това е един от най-простите ръчни инструменти, но в действителност това не е така. Множество фактори на размера, формата и теглото определят крайния резултат и функционалността на брадвата. Всеки един малък детайл е от голямо значение за ефективността или начина с най-малки усилия да се постигне най-голям резултат.

Основните елементи на съвременната брадва са металната глава и дръжката (ръкохватка или сап).

Главата се състои от следните елементи: око, буза, приклад (гръб), острие, брада и пета.

Дръжката (сапа) на брадвата се състои от следните обособени зони, наричани: стебло, рамо, корем, опашка. Наименованията са заимствани от руски и немски.

Всеки е срещал наименования на различни видове брадви като: брадва за цепене, пожарникарска, алпинистка, туристическа, абордажна, бойна или томахавка. Ще разгледаме най-разпространените видове: универсални, за цепене и за кастрене.

Универсалната брадва – тежи между 1,6 и 2 кг. Подходяща е както за стандарти работи в градината и дърварника, така и за цепене на големи трупчета. Дължината на дръжката е до 700 мм

Брадвата за цепене – Острието е по-широко с формата на клин с ъгъл 15 do 40°,. Тук важи принципа, че при удара брадвата или ще разцепи дървото или ще отскочи. Дължината на дръжката е до 1100 мм, а теглото им достига 4 кг.

Брадва за кастрене – Характерна е с тънка удължена глава и малък ъгъл на клина – заострена глава.

Първобитната ръчна брадва най-често представлявала камък заострен от едната страна а от другата страна закръглен, формата и била клиновидна. Това оръдие на труда било едновременно брадва, нож и кирка. Такива археологични находки са на възраст 400 до 300 хиляди години. Първите брадви имащи ръкохватки (тоест глава с дръжка) се появавт в късния палеолит преди около 25 до 12 хиляди години. През неолита се появяват каменни брадви, с шлифовани остриета и с пробит отвор в главата. В енеолита се появяват първите глави на брадви , изработени от мед. В бронзовата епоха се появяват и бронзовите брадви. В модерните времена брадвите се изковават от стомана като в главата им се прави отвор, в който здраво се закрепва дръжката.Във всеки градски музей ще откриете със сигурност експонати на исторически брадви. Още по-интересно и вълнуващо е откритието, когато намерите наследство от прадедите ви на тавана, в мазето или в старата работилница на дядо. Откривате учудващи форми и размери, които днес рядко може да срещнете.

Брадвата не се използва:

Вместо лост – дръжката на брадвата не е пригодена за такъв вид натоварване и ако се използва за това най-често се чупи
За разбиване на твърди предмети – брадвата не е чук. Главата на брадвата може да се повреди при ударяне в твърд материал като камък или бетон, отнася се както за острието така и за гърба(темето).
За поддържане и разриване на огън – грози запалване на дръжката или понижаване твърдостта на острието
За сечене на пирони – има опасност от назъбване и затъпяване на острието
За забиване в почва или пясък, не я ползвайте вместо мотика или кирка, с изключение на случаите, където трябва да отсечете корени на дърво.
За изваждане на пирони – ако не става въпрос за специална брадва, то стандартните не са конструирани за тази работа.
За работа във вода – опасност от корозия
За наклепване на коса – не използвайте темето на брадвата за наковалня, нито пък за чук, когато искате да наклепете косата.
За мятане в цел – брадвата не се мята по нищо или никого, освен че може да се счупи можете да предизвикате и инцидент.

Използвайте брадвата възможно най-безопасно:

Брадвата за цепене има широко тъпо острие с формата на клин. Тази форма произлиза от многогодишния опит. Ако ползвате брадва за цепене за кастрене на клони, то първо ще се изгърбите от работа, а второ има опасност да се нараните.
При цепене на трупчета използваме голям дръвник или дънер. Подходящи са големи брадви с дълги дръжки. Такава брадва се държи с двете ръце. При цепенето краката са разтворени и стоим стабилно на земята.
При кастрене на клони на дървета и трупи винаги сечем в посока на растежа и то от другата страна на стеблото. Ако при кастренето брадвата “изплесне” или отскочи то стеблото ни предпазва от нараняване.
Брадвата може да се използва като чук или токмак само в изключителни случаи.

Познатите в цял свят брадви FISKARS са се появили за първи път през 1649 г. Функционалност, лекота, дизайн, ергономия и здравина – това са основните белези на брадвите FISKARS.

Края на дръжката, неречен опашка е леко разширен, така че да не позволява изплъзване и при размахването.

Двустепенно закалена глава – масивната част е с по-ниска твърдост и по висока жилавост, което предотвратява спукване и при екстремни удари. Острието е закалено до по-висока твърдост, осигуряваща дълготрайност и по-бавно затъпяване.

Фино шлифовани страни (бузи) за намаляване съпротивлението от триене при навлизане в дървесината. Главите имат специално покритие, намаляващо триенето почти с25%. Затова с такива брадви може лесно да сечете както сурово така и сухо дърво.

Надеждно закрепена глава към дръжката. Връзката е стабилна, дълготрайна и не се разхлабва от силните удари, опасността от излитане на главата е сведена до минимум.

Дръжка от фибростъкло от патентован материал FiberComp – изключително лек и як материал. Притежава уникални свойства: устойчив към силни удари, термично въздействие, влага.

Гумирана ръкохватка със специалното покритие SoftGrip. Намалява обратния удар и вибрациите при цепене. Брадвата се държи сигурно и не приплъзва.

С брадви FISKARS може да работите на закрито и открито при най-лоши метеорологични условия – дъжд, влага, студ или жега. Работният температурен диапазон е от -50 до +50° C. Брадвите Fiskars са с дължини от 240 мм (FISKARS X5 – XXS) до 920 мм (FISKARS X27) и съответно тегло от 640гр. до 2600 гр.

Брадвите Fiskars предлагат най-високите стандарти за качество за всички работи, от дялане, сечене, цепене на дърва до дървообработването и дърводобива. Брадвите на Fiskars се отличават със съвременен минималистичен дизайн и максимална функционалност, базирана на най-новите технологии и материали в производството. Благодарение на широкия диапазон от размери за всеки ще се намери подходящата брадва. Ще намерите и компактни брадви за къмпинг, подходящи за туризъм, лов и риболов.

Съдържание:

Брадва – дефиниция, преглед и правилен избор

Конструкция на брадвата

Видове брадви

Историята за брадвите

Поддръжка на брадвите

Работа с брадва

Предпочитаните финландки брадви FISKARS

Клиентите на e-shop-bg.eu, които купуват продукти от категория Брадви често разглеждат и аналогични продукти от свързаната категория ГРАДИНСКИ ИНТСТРУМЕНТИ.

Техническите спецификации на продуктите от категорията Брадви могат да бъдат променени без предизвестие. Изображенията, на продуктите от категория Брадви са продеоставени от производители и дистрибитурои, но понякога могат да имат само информативен характер. Текущата цена означава препоръчителната продажна цена на производителя или доставчика.