Оберфрези за напреднали майстори на супер цени|E-shop-BG.eu

5
224
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Оберфрезата е инструмент за всеки, който в работилницата иска да спести време и да започне по-сложно производство, което засега е доверявал само на професионалните дърводелци. При това функционална оберфреза днес може да закупите и за 100 лв. Наименованието оберфреза идва от немската дума Oberfräse и означава “горна фреза”.

Оберфрезата е електроинструмент за обработка на дървесина и други материали, който обикновено се прилага върху детайла отгоре, за разлика от настолната фреза. Оберфрезата е предназначен за фрезоване на канали, ръбове, профили и продълговати отвори, както и на копирно фрезоване на дървесни материали, пластмаса и леки строителни материали. При понижена скорост на въртене и с подходящи фрезери могат да бъдат обработвани също и цветни метали.

Оберфрезата е предназначена главно за странично фрезоване. С оберфреза може да изработите сложни форми, професионални сглобки за каси на врата или дограма на прозорци. Може да ремонтирате сглобки на кухненския работен плот, може да заоблите ръбовете на градинската пейка – просто да извършите работи, за които стандартна бормашина не е достатъчна. На повечето хора, решили да си купят оберфреза не е необходимо да им обяснявате това.

Оберфрезата е подходяща още за скосяване и профилиране, за шаблонно фрезоване и фрезоване свободна ръка (например орнаменти, модели, шрифтове).При свободно ръчно фрезоване, оберфрезата се поставя отгоре върху детайла и се движи по повърхността с ръка.

Освен това, някои модели оберфрези предлагат възможност за инсталиране в маса с кръгъл отвор за работа като настолна фреза. Това предлага предимства за обработка на много малки детайли.

Оберфрезата се състои най-често от електродвигател без куплиран редуктор, чийто обороти са от 8000 min-1 до 30 000 min-1, патронник за затягане на инструмента за фрезоване и две колонен водач , ходът на който е между 35 и 80 мм. Водещите колони са монтирани върху стабилна основна плоча. Основната плоча може да бъде снабдена с плъзгащо покритие или заменяема пластмасова плъзгаща се повърхност. На тази основа могат да бъдат монтирани ограничители и водачи от различни типове, така че да можете да фрезовате с кръгов шаблон или пергел.

При оберфрезите различаваме два основни типа конструкции. Първият тип, който се среща все по-рядко на пазара е оберфреза, чийто корпус може да се демонтира от фрезоващата установка. По този начин машината може да се използва като прав шлайф или да се монтира на ЦПУ рутер. В повечето от днешните машини, фрезоващата установка е здраво свързана към двигателя. Освен това има и машини, в които само моторът е поставен във фрезовата рама. Превключвателят тук е върху ръкохватките на фрезоващата рама. Електрическата връзка се осъществява чрез плъзгащи се контакти.

Захвати и цанги за оберфрези

Обхватът на затягане на отделните цанги обикновено е между 6 и 12,7 мм. Най-често използваните размери са 6, 8 и 12 мм, по-рядко срещани са и 4 и 10 мм. За англо-американските системи се използват 1/4 „(6.35 mm), 3/8“ (9.53 mm) и 1/2 „(12.7 mm). За използването на много малки инструменти, като например тези на марката Dremel, с приставката за оберфрези може да се използват и диаметри и 1/32 „(0.8 mm), 1.16“ (1.6 mm), 3/32 „(2,4 мм) и 1/8 „(3,2 мм). Диаметрите на цангите до 6 мм се използват главно за по-малки оберфрези. При по-големи фрези и по-големи натоварвания се използват по-мощни машини, оборудвани с 8 или 12 мм цанги. Като правило, различни цанги са включени във всяка висококачествена оберфреза.

Формата на дръжките може да бъде разделена на две основни форми

Двойната ръкохватка е класическата форма с двустранни кръгли дръжки за работа с две ръце.
Пистолетната ръкохватка позволява работа с една ръка и има копче от срещуположната страна.

Двойната ръкохватка е ергономично адаптирана към формата на ръката и е проектирана за работа с две ръце. Тя е по-удобна за работа.

Има и стационарни оберфрези, които днес са интегрирани като ЦПУ фрези в така наречените машинни центрове или конструирани като портални фрезови машини. Преди да се въведат машините с цифрово управление в производството бяха известни така наречените копирни фрези, използвани обикновено при производството на мебели.

Лампата на този електроинструмент е предназначена за непосредствено осветяване на зоната на работа.

Електродвигател (19)
Модул за врязване
Модул за копиране
Ръкохватка (2)
Дълбочинен ограничител (13)
Въртяща се стъпаловидна опора
Основна плоча (6)
Антифрикционна плоча (7)
Потенциометър за предварителен избор на скоростта (23)
Крилчата гайка с цанга (25)
Фрезер (21)
Пусков прекъсвач (22)
Лост за грубо регулиране на дълбочината на фрезоване
Бутон за блокиране на вала (3)
Адаптер за прахоулавяне
Скала за дълбочината на фрезоване
Приспособление за успоредно водене
Приспособление за фрезоване по кръгова дъга
Дистанционна плоча
Направляваща шина
SDS-адаптер за копираща втулка
Копираща втулка
Центроващ дорник

Оберфрезите работят с високи обороти за да се постигне най-прецизна обработка на материала, имат до 30000 оборота за минута. Добре е оберфрезата да има регулация на оборотите. И то затова за да може при фрезоването да се постигнат идеални периферни скорости на острието на инструмента. Всеки работен инструмент на оберфрезата има различен диаметър и затова и периферната скорост се променя. Оборотите се настройват и според твърдостта на дървото за да не се “запалва” при обработване.

При закупуване на оберфреза избирате според няколко главни параметри. Друг параметър е мощността на мотора, която може да бъде от 600W при хоби оберфрезите до 2000W при професионалните.

Електроинструментът наричаме оберфреза а работният инструмент се нарича фреза или фрезер.

Стандартната оберфреза за начинаещи би трябвало да има мощност от 1200W до 1500W и диаметърът на цангата да бъде за 6мм и 8 мм. Цангите с диаметър 12 мм са предназначени за професионални машини. Ако си купите малка машина с диаметър на цангата само 6мм, значително ще си ограничите възможността за избор на фрезери.

Фрезата би трябвало да има възможност за закрепване на паралелен водач. Той осигурява на фрезата точно водене спрямо ръба на обработвания детайл.

Не бива да липсва опцията за копиране. Това е една от основните функции на оберфрезата. Според закупен шаблон или по собственоръчен направен може да изработвате специални форми връзки или обли резове по собствен избор. В основата на повечето оберфрези ще намерите отвор, в който може да монтирате така наречения копиращ кръг. Без тази опция няма смисъл да купувате оберфреза, ще се лишите от основни функции за които се използва този инструмент.

И отново да се върнем към мощността на машината. Понякога може да се случи, че заради ниската мощност не можете да изработите канала в дървото на един проход. Тогава е подходящо да настроите дълбочината на фрезоване по плитко и с няколко операции и да постигнете необходимата дълбочина. Просто снемате постепенно материал, така че да не претоварите машината.

Полезна функция на машината е изработката на връзки нут и перо. Затова се използва комплект работни инструменти. Най-напред може да изработите нута а след това във втория детайл да изработите перото. Особено подходящо е да нагласите височината на фрезоване.

Който работи с оберфреза има предвид, че някои дейности ще са повторяеми. Затова се продават и шаблони, които улесняват работата. Професионалните дърводелци не могат да се разминат без ползването на шаблони. Продават се шаблони, които позволяват лесно да се изработи радиус например в кухненска маса или табла на врата.

Оберфрезите за домашни майстори се предлагат с мощност на двигателя от 450 W. В професионалния сектор, малките оберфреза са с мощност 900-1200 W и тегло от 2.5 до 3.5 кг. По-силните ръчни оберфрези имат номинална мощност от 1200 до 1600 W, с тегло от 4 до 5 кг. Най-мощните ръчни оберфрези имат мощност до 2600 W и са с тегло между 6 и 8 кг. Докато малките фрези намират приложение особено в областта на фрезоване със свободна ръка, а също и фрезоване по шаблон то най-тежките модели се ползват при обработване на твърдо дърво или като стационарни настолни фрези.

Днешните оберфрези обикновено предлагат електронно регулиране на скоростта, така че скоростта на рязане може да бъде адаптирана към съответното приложение. При по-високия клас машини е на разположение система за поддържане на константни обороти дори при промяна на натоварването. Регулиращия ефект на електрониката, която поддържа постоянни обороти все пак работи до определени нива докъдето позволява мощността на двигателя.

Основни технически параметри при избор на оберфреза

Номинална консумирана мощност
Захват на инструмента
Обороти на празен ход
Максимален ход на оберфрезата
Тегло на оберфрезата
Предварителен избор на обороти
Блокировка на шпиндела
SDS за копирна втулка
Ръкохватка с меко противоплъзгащо покритие
Система за постоянни обороти
Свързване с прахоулавяне
Прозрачен предпазител от стружки предпазва от летящи стърготини

Приспособления, елементи и инструменти доставяни в комплектацията на оберфрезата:

Пластмасов куфар за оберфреза
Адаптер за прахоулавяне, потопяема фреза
Гаечен ключ 24 mm
Захващаща цанга със затягаща гайка 12 mm
Захващаща цанга със затягаща гайка 8 mm
Захващаща цанга със затягаща гайка 6 mm
Защита от стружки, потопяема фреза
Копирна втулка
Успореден ограничител
Центриращ щифт

Оберфрезата има изключително широко и универсално приложение. С оберфреза може фрезовате канали за сглобки, да профилирате кантове и да изработвате специални фасонни части. Няма граници за вашата креативност.

Основни правила при работа с оберфреза:

Изберете фрезер, подхожда за съответната задача. Настройте оборотите на оберфрезата според размера на фрезера и според твърдостта на материала обработвания детайл.

Ако сте изрязал детайла с прободния трион, и след това предвиждате обработката с оберфреза, то винаги калкулирайте с допълнителен материал за снемане с оберфрезата. Тоест изрежете детайла по-голям, ако е отвор съответно с по-малък диаметър.

За обработване на прави ръбове с оберфреза използвайте успореден ограничител за право водене.

С оберфреза може да оформите закръгления на плоскости и детайли. За улеснение използвайте фрезовъчен пергел.

Фиксирайте детайла със стеги към работната маса или го затегнете в тезгяха. За да не нараните повърхността на детайла използвайте подложки от дърво или плоскости.

Настройте предварително вашата оберфреза желаната дълбочина на фрезоване. Дълбоките канали и шлицове трябва да фрезовате на няколко работни операции. Така щадите фрезера и намалявате опасността от претоварване и прегряване на мотора.

При оберфрези съществува опасност от нараняване от острия инструмент за фрезоване, както при неработеща, така и при работеща машина.

Оберфрезите работят с много високи обороти. При неправилно водене може да се получат обратни удари на машината.

Използвайте само заточени фрезери в изправно състояние.

Фрезерите трябва да са подходящи за съответната оберфреза и цанги.

Наранявания от фрезера могат да се избегнат чрез следните мерки:

Работете с оберфрезата само с две ръце, при това я дръжте здраво в предвидените зони на хващане.

След привършване на работа изваждайте фрезера от оберфрезата.

При обрязване на ръбове посоката на подаване трябва винаги да е винаги срещу посоката на въртене на фрезера (насрещно фрезоване).

При фрезоване по посоката на въртене на фрезера машината не може да се води повече сигурно, особено при малко по-големи дебелини на стружките.

При работа оберфрезата трябва да се води безопасно и стабилно.

Поддържайте работното място чисто, осветено и подредено.

Не работете с оберфрези в среда с повишена опасност от възникване на експлозия, в близост до леснозапалими течности, газове или прахо образни материали.

Странични лица трябва да са на безопасно разстояние, докато работите с оберфрезата, за да не загубите контрола над електроинструмента, при евентуално отвличане на вниманието.

Щепселът на оберфрезата да съответства на ползвания контакт.

Предпазвайте оберфрезата от дъжд и влага. Проникването на вода в оберфрезата повишава опасността от токов удар.

Предпазвайте захранващия кабел от нагряване, омасляване, допир до остри ръбове или до подвижни елементи на машината.

Когато работите с оберфреза навън, използвайте само удължителни кабели, подходящи за работа на открито.

При работа с оберфреза бъдете концентрирани, следете внимателно действията си и постъпвайте предпазливо и разумно.

Не използвайте оберфрезата, когато сте уморени или разконцентрирани

Работете с предпазно работно облекло и винаги с предпазни очила, дихателна маска, здрави плътно затворени обувки със стабилен грайфер, шумозаглушители и др.

Избягвайте включване на оберфрезата по невнимание.

Преди да включите машината, се уверете, че сте отстранили от него всички помощни инструменти и гаечни ключове.

Работете в стабилно положение на тялото и във всеки момент поддържайте равновесие.

Не работете с широки дрехи или украшения. Дръжте косата си, дрехите и ръкавици на безопасно разстояние от въртящи се звена на оберфрезата.

Ако е възможно използването на външна аспирационна система.

Не претоварвайте електроинструмента, работете самов зададения от производителя диапазон на натоварване.

Не използвайте електроинструмент, чиито пусков прекъсвач е повреден.

Поддържайте оберфрезата си грижливо.

Проверявайте дали подвижните звена функционират безупречно, дали не заклинват, дали има счупени или повредени детайли, които нарушават или изменят функциите на оберфрезата.

Поддържайте режещите инструменти винаги добре заточени и чисти.

Използвайте за оберфрезата допълнителните приспособления, работните инструменти само според инструкциите на производителя.

Ремонтът на машината да се извършва само от квалифицирани специалисти.

Допустимата скорост на въртене на работния инструмент трябва да е най-малка или равна на посочената на табелката на оберфрезата максимална скорост.

Фрезери или други работни инструменти трябва да пасват точно в патронника (цангата) на оберфрезата.

Допирайте оберфрезата до обработвания детайл, след като предварително сте го включили.

Не доближавайте ръцете си до зоната на фрезоване и до фрезера.

Никога не фрезовайте през метални предмети, пирони или винтове. .

Не използвайте затъпени или повредени фрезери.

Разнообразието от консумативи за оберфрези е изключително голямо. Какъв работен инструмент да изберете зависи от задачите които ще изпълнявате с оберфрезата. Основни работни консумативи, фрезери и приспособления:

Фрезери за закръгляване
Фрезери за закръглени фалцове
Профилни фрезери
Фрезер за фаски
Фрезери за V-канали
Фрезери за канали
Фрезери за отвори
Дискови канални фрезери
Фрезери за профил ”перо”
Фалцови фрезери
Фрезери за подравняване
Шипорезни фрезери
Комплект фрезовъчен пергел и адаптер за водещ линеал
Захващащи цанги/затягащи гайки-комплект

Оберфреза POF 1200 AE, Ø 6 – 8,0 mm, 1.200 W, 11.000 – 28.000 min-1, 3,4 kg, 060326A100, BOSCH

Оберфреза GOF 1250 CE , Ø 6 – 8,0 mm, 1.250 W, 10.000 – 24.000 min-1, 3,6 kg, 0601626000, BOSCH

Оберфреза POF 1400 ACE, Ø 6 – 8,0 mm, 1.400 W, 11.000 – 28.000 min-1, 3,5 kg, 060326C820, BOSCH

Фреза за кантове GKF 550, 06016A0020, BOSCH

Съдържание:

Оберфреза – пренебрегван инструмент, който спестява време и не е скъп.

Описание на електроинструмента оберфреза

Конструкция и основни елементи на съвременната оберфреза

Основни части на електрическата оберфреза

Видове оберфрези според мощността и диаметъра на цангата

Оберфреза за копиране

Как да изберем оберфреза

Окомплектовката на оберфрезата е също от значение.

Как да използваме оберфрезата

Как да работим безопасно с оберфреза.

Още препоръки за грижливо отношение към оберфрезите и безопасна работа

Консумативи за оберфрези

Най-предпочитаните и търсени оберфрези на e-shop-bg.eu

Клиенти, които избират продукти от категория Оберфрези често купуват и сходни продукти от свързаната категория ЕЛЕКТРО ИНСТРУМЕНТИ.

Техническите спецификации на продуктите от категорията Оберфрези могат да бъдат променени без предизвестие. Изображенията, на продуктите от категория Оберфрези са продеоставени от производители и дистрибитурои, но понякога могат да имат само информативен характер. Текущата цена означава препоръчителната продажна цена на производителя или доставчика.