Армагедон на астероид! Японската мисия Хаябуса 2 спусна взривно устройство върху повърхността на Рюгу!

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ се крие зад астероида, за да избегне отломките от взрива. Image credit : Akihiro Ikeshita / JAXA

5 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Трябва да ви призная, че дълго време си мечтаех да напиша това заглавие, макар и с риска да бъде възприето като clickbait. Но Брус Уилис репички да яде 🙂 Тази нощ японската мисия „Хаябуса 2“ наистина освободи успешно взривно устройство върху повърхността на астероида Рюгу. Ако детонацията е била осъществена по план, вероятно е издълбан кратер, който ще позволи на учените да разберат какво има във вътрешността на един астероид. 

Към настоящия момент се знае със сигурност, че автоматичната станция „Хаябуса 2“ се е спуснала, освободила е 5-килограмовото взривно устройство на астероида, след което безпроблемно се е евакуирала. Предстои да получим потвърждение дали детонацията, която по план е трябвало да стане факт в 05:36 ч. българско време тази сутрин, е била успешна. Това може да отнеме време, тъй като трябва да бъдат заснети снимки с висока разделителна способност на мястото на взрива и да се изпратят към Земята.

Размерът на новообразувания кртер може да е различен според състава на астероида, съобщават от японската космическа агенция JAXA. Ако повърхността на мястото на взрива е песъклива, кратерът може да е с диаметър 10 метра, но ако е скалиста, диаметърът ще е около три метра.

След около две седмици „Хаябуса 2“ ще излезе от защитната си позиция зад астероида, където понастоящем се крие от изхвърлените от детонатора отломки, и ще се отправи към стандартната си работна позиция на височина 20 километра от повърхността. След това предстоят да бъдат направени проучвания на новообразувания кратер с бордовите инструменти. Екипът дори се надява, че „Хаябуса 2“ ще може да кацне в него, за да вземе проби, които по-нататък да се изследват в наземни лаборатории.

Напомням на читателите, че през февруари автоматичната станция вече успя да събере някои почвени и скални проби от Рюгу. 

Мисията на „Хаябуса 2“ продължава – през лятото на тази година предстои да бъде спуснат още един астероидоход „Минерва 2“. След това автоматичната станция ще се отправи към Земята. Завръщането на капсулата със събрания материал ще е факт през декември 2020-та година. 

За повече информация: JAXA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/