Медовина | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

12
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Медовина
От: Анелия Григорова

 

Прочетено: 1214
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

10 л. мека вода
3.6 кг. мед + 4 лъжици пресен мед за подквасване
1-2 лимона
2 гр. карамфил
10 гр. канела

 

Във водата се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипене и се вари 1-2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3-4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1-2 лимона, карамфила, канелата и накрая 3-4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15-20°С). Приблизително след около 7-8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамзджанат а и след 3-4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.
Медовината е слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед. Докато виното се получава при ферментация на плодове (най-често грозде), медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
Намирането на пчелен мед е било лесно, още преди хората да се установят на определени територии в аграрни общества, за да култивират зърно за бира или грозде за вино. От античната и средновековната история има безбройни референции за медовината. Славяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на славянските князе.
Медовината, освен ароматно-вкусови ценности има също и лечебна сила. Тя въздейства благосклонно и неутрално на имунната, храно-смилателната и сърдечно-съдовата система. Неофициално тя се превръща в истинската напитката на любовта. От векове медовината се смята за афродизиак.
Източник: pchelarstvo.com

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ