Ето как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди намесата на човека

2
249
Добави коментар
setlans
setlans

Замисляли ли сте се, как са изглеждали някои плодове и зеленчуци в миналото? Всички сме свикнали да виждаме в магазините сочни червени домати, зелени краставици и жълти банани. Но винаги ли са изглеждали така?

Също както животните, които са се променили много, тъй като хората са започнали да ги размножават за храна, плодовете и зеленчуците са претърпели драстични промени, откакто хората са започнали да се занимават със земеделие.

В продължение на хиляди години, хората са били ловци и берачи, което означава, че са ловували животни и са събирали диви растения за храна. С разрастването на общностите обаче, хората научават, че е по-ефективно да се централизира култивирането на храни.

Според учените, земеделието започва през новокаменната епоха, около 10 000 г. пр. Хр., но не може да се каже с точност в коя част на света. Предполага се, че то е възникнало едновременно на няколко места.

Сами можете да предположите, че стотици години на селективно развъждане са променили начина, по който изглеждат плодовете и зеленчуците днес. Не само това, но и вкусът им днес е коренно различен, от това което е бил някога.

Вижте как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди и как изглеждат сега:
Морков

Морковът първоначално се е използвал като лечебно средство. Както се вижда, съвременният морков има коренно различен вид. И като казахме коренно, морковът е точно това – корен.

Съществуват много видове моркови, всеки с различен цвят, но днешният оранжев морков е получен от холански ботаници, чрез кръстоска и мутация с други видове.

България е създала свой собствен сорт моркови, наречен „Победител 4“.

Вижте още: Топ 10 странни, но вкусни плодове

Праскова

Предците на съвременните праскови произхождат от Китай, преди 6000 години. Те са били доста малки плодове с размер на череша. Били са твърди, по-сухи и с вкус на леща. Можете ли да повярвате?

Чрез селективно развъждане, днес прасковите са големи, сочни и сладки. Съществуват над 5000 вида, а лидер в световното производство е Китай. Само през 2016 г., Китай произвежда 58% от световното производство.

Сред българските сортове са: „Румяна“, „Златна кричимка“, „Петричка“ и „Дупнишка“.

Патладжан

През цялата си история, патладжаните са имали широк спектър от форми и цветове. Можете да откриете бял, пурпурен, зелен, оранжево-червен и още много разновидности. Патладжанът произлиза от Индия и Шри Ланка, като там се използва от хиляди години, а на Запад пристига едва около 1500 г.

Патладжанът често е наричан „Цар на зеленчуците“ в Южна Индия.

Българският сорт патладжан „Български №13“ е най-разпространеният и предпочитан на пазара.

Вижте още: 11 здравословни храни за вашето сърце