Лятото идва, а не съм във форма!

1
201
Добави коментар
Natalia-lo
Natalia-lo

Скоро ще стягаме багаж за морето и оглеждане в огледалото става все по-критично. Повечето от нас не се харесват, и се втурват в поредното приключение, наречено търсене на подходяща диета.

С тази статия започваме цикл от разговори по темата «Вталяване за лятото» и като начало да разгледаме вариантите на диетите и да опитаме да изберем най-добрата.

Гладуване

Да се подложи на гладуване е първото нещо, което идва в главата, ако изпаднем в паника относно теглото си. Привлекателен момент в тази «диета» е обещанието до 2 кг за 1 ден. Екстраполираме за седмица – чудесно, махаме всичко, натрупано през зимата!

На практика това е най-опасното нещо, което можем да изберем от всички диети. Диетолозите предупреждават, че гладуването може да става само под лекарски контрол, иначе последствията са сравними с тежко заболяване. Когато гладуваме, тялото ще изяде собствените белтъци на организма, така че първите признаци ще бъдат увехнала кожа, бръчки, мускулна атрофия и слабост. След няколко дни ще се понижи кръвното и може да се наруши сърдечния ритъм.

Гладуването в рамките само на ден-два няма да донесе резултат. Дори при някаква промяна в теглото, след няколко дена то ще се върне.

Монодиета

Това е експрес-диета, която се състои от продукти от един и същи вид (плодове, зеленчуци, кисело мляко, елда и др.)

Очакван резултат също впечатлява: минус 1-3 кг за 3 дни, при това не гладуваш, а се храниш.  Наистина, диетата се понася лесно (особено когато се избира протеинов продукт – извара, риба, месо) – тогава тялото премахва излишната течност и губи тегло по-активно. В качеството си на експресна мярка върши работа, но не си струва фанатично увличане по нея и продължително спазване, понеже липса на други хранителни елементи ще има негативни последствия, за което ще говорим нататък.

Диета без мазнини

Преди известно време тази диета изглеждаше съвсем оправдана и дори полезна –  консумацията на нискомаслени храни и избягване на мазнини.

Резултатът, който се обещава, е 2-3 кг на седмица. Този резултат наистина може да бъде постигнат за 1 седмица, но при по-нататъшно спазване връщане на теглото е гарантирано, дори с наддаване.

Причината е в това, че диетата нарушава метаболизма на мазнините, което означава  намаляване на нивото на „добрия“ холестерол в кръвта и увеличаване на риска от атеросклероза. Освен това продуктите без мазнини не създават усещане за насищане, и  човек неволно преяжда.

Диета без протеини

Избягваме всички храни, богати на протеини (извара, риба, месо и т.н.) и очакваме  минус 1-2 кг на седмица.

За краткосрочно, 2-3 дни, е добре – изключване на протеини дори подобрява храносмилането, а диети с ниско съдържание на протеини са предписани при много заболявания. Но продължителен протеинов глад влошава работата на панкреаса и стомаха.

Протеинова диета

Класика в жанра – диета Аткинс, Холивудска и т.н.

Изглежда чудесно – консумацията на големи количества протеини (предимно месо), ограничаването на въглехидрати. Наистина високо ефективна диета – помага за отслабване до 5 кг за 5-10 дни. Към плюсовете й можем да добавим, че се понася леко, а протеиновите храни не само засищат чудесно, но и ускоряват метаболитните процеси, и мазнините се изгарят по-бързо.

Въпреки ползите си, тази диета е подходяща само за млади и напълно здрави хора, и не трябва да се спазва повече от 2 седмици. След време излишният протеин увеличава съсирването на кръвта и риска от тромбоза, както и натоварва бъбреците и черния дроб.

Кето-диета

Диета е с много ниско съдържание на въглехидрати, по което прилича на диета Аткинс, но с високо съдържание на мазнини. Намаляването на въглехидратите предизвиква метаболитно състояние, наречено кетоза.

Има мнение, че  кето диетата дава по-добри резултати от други нисковъглехидратни хранителни режими, понеже тялото използва мазнините като основен източник на енергия и атакува собствените мастни запаси заедно с  мазнините, приети чрез храната. Освен това кетозата потиска апетита и стабилизира кръвната захар, което е добре.

Въпреки положителните и страни, при по-внимателен подход се оказва, че диетата е подходяща само за професионални спортисти и пациенти с епилепсия.

Отказ от вечеря

Това ограничение е също един вид диета – последното хранене е обядване, а след 15-16 часа не се яде нищо.

Очакван резултат: 3-4 кг на седмица. Тук подводния камък е в това, че тялото възприема такава «почивка» от храна като заплаха и не всеки може да издържи няколко дена без вечеря до закуска. При много хора привечер се усеща падане на кръвната захар, а сутринта се развива огромен глад. Ето защо диетолозите препоръчват лека вечеря, малка по обем и с лесно смилаеми, нискокалорични храни.

 Изводи и препоръки

Както се казва, ако не можете да се придържате към избраната диета за цял живот, по-добре е да не започвате.

Въпреки че ви се налага да се вмъкнете в новия бански за една седмица, помислете, не подлагате ли на риск здравето и няма ли да наберете повече тегло, отколкото преди.

Всякакви тежките диетични ограничения могат да причинят смущения в щитовидната жлеза. Продължителни и интензивни ограничителни режими забавят метаболизма и създават “енергоспестяващ режим”, при който тялото започва да създава мастни резерви. Така всяка случайно изядена кифла ще се отложи върху бедрата, а тялото връща теглото с излишък.

И все пак диетите помагат! Когато чуете, че някой е отслабнал с диета, то това е преди всичко  поради факта, че той е следял какво яде и е регулирал количеството консумирана храна. Правете го и вие! Ако ви е трудно да се ограничавате, то има готови хранителни системи, отчитащи дневни нужди на организма откъм съдържание на хранителните елементи, обема и калориите.

Свързани стати

В случай на здравословни проблеми, консултирайте се с лекар.

Харесвате ли текстовете ни? Следвайте ни в социалните мрежи, за да сте в течение на най-новото и интересно!