Защо са опасни слънчевите бани през лятото | Стенли Травъл

1
261
Добави коментар
maskk
maskk

17.06.2019 г.

Днес не само лекарите говорят за опасностите от слънчевата светлина. Популярният холивудски актьор Хю Джакман се бори с меланома от няколко години. Той вижда причината за болестта само в това, че прекарва прекалено много време на слънце, желаейки да почернее.

Как да се съобразявате и да си правите слънчеви бани без вреда за здравето? И най-важното – как да разберете, че вече сте събрали достатъчно слънце?

1. Ако имате естествено бяла кожа, не се опитвайте да се печете на слънце

Ако кожата ви принадлежи към 1-ви или 2-ри фототип, тя се противопоставя с цялата си сила и не иска да почернява, така че забравете за тази идея. В продължение на много векове такава кожа е смятана за признак на аристокрация и висок произход.

Има много квалификации, но в козметологията се придържат към тази, създадена през 1975г. от Томас Фицпатрик:

Фототип номер 1 (келтски) – характеризира се с леко образуване на пигмент в кожата. Хората, принадлежащи към този фототип имат много нежна, светла кожа, често с лунички, косата е светла или рижа, а очите са сини или зелени. Тези хора бързо се изгарят и на практика не почерняват.

Фототип номер 2 (скандинавски / арийски) – включва хора със светла кожа, с малък брой лунички, светли очи, светла коса.

Фототип номер 3 (тъмен европейски) – тези хора имат леко тъмна кожа без лунички, те лесно почерняват.

Фототип номер 4 (средиземноморски / южно-европейски ) – включва хора с тъмен цвят, без лунички, с тъмни очи, тъмна коса, тези хора са с най-добър тен.

2. Гледайте времето и не забравяйте за защитата

Много светлата кожа изгаря за 20 минути, светлата за 30 минути, светлокафявата за 40, а тъмната за 50. Колкото по-светла е кожата ви, толкова повече има нужда от защита. Но това не означава, че фактор 15 (SPF15) ще е подходящ само за тъмната, а фактор 50+ (SPF50+) само за светлата кожа. Просто хората с по-светла кожа трябва да нанасят слънцезащитен крем по-често. Например на всеки 1,5 – 2 часа.

Що се отнася до „сенките“ за лице, SPF трябва да бъде максимален за всички типове кожа. Колкото по-тъмна е кожата ви, толкова по-вероятно е да направи пигментация.

Продуктите за тен трябва да се прилагат 15 – 20 минути преди да отидете на плажа и редовно да се нанасят отново, особено след плуване. Косата е по-добре да покриете с кърпата или шапка. Това помога да се задържи влагата в организма.

Слънчеви очила на плажа – не само от модна гледна точка, но и за защита на ретината и ириса от ултравиолетова радиация. В допълнение, те ще помогнат да се сведе до минимум вредното въздействие на слънчевата светлина върху тънката и уязвима кожа на клепачите.

3. Забравете за престоя на плажа от 11 часа до 16 часа

Каквото и да казват днес за опасностите от слънчево изгаряне, повечето хора обичат слънцето. Основното нещо е да не забравяме, че всеки има своя собствена мярка. За някои хора е идеално постоянно да бъдат на сянка, под чадър, само понякога да се излагат на слънце, а някои не могат да си позволят да вземат дълги слънчеви бани. Едно нещо обединява тези хора – ако часовникът удари 11.00, време е да напуснете плажа поне до 16.00. По това време слънцето е най-активно и няма да получите нищо друго освен отрицателни последствия. Трябва да се разбере, че самият UV не е вреден за кожата, а неговият излишък.

4. Не мечтайте за слънчево изгаряне след козметични процедури

За всички нас ваканцията е събитие, което чакаме и за което се готвим. Епилация, пилинг на кожата, мезотерапия – на почивка искаме да изглеждаме възможно най-добре. Но имайте предвид, че процедурите налагат редица ограничения за вас.

Първо, докато кожата не заздравее и не възстанови бариерните си свойства, докато възпалението не спадне, то не бива да бъде подлагана на допълнителен стрес, т.е. на UV лъчи.

На второ място, дори в условията на живот в града след пилинг, лазерно подмладяване, мезотерапия, механична дермабразия, хирургически интервенции, се нуждаете от пълна защита от слънцето.

В противен случай може да се появи хиперпигментация, с която е много трудно да се справите в последствие. На кожата трябва да се даде време да се възстанови, така че предварително планирайте всички процедури.

5. Избягвайте слънчевите бани, ако приемате някои лекарства

Или използвайте най-висок фатор за защита от слънцето. Има една категория лекарства (фотосенсибилизиращи), които повишават чувствителността на кожата към ефектите на слънчевата светлина. Дори краткотрайното излагане на слънце през разрешеното време до 11:00 и след 16:00 часа, по време на приема на тези препарати се увеличава риска от фототоксични и фотоалергични кожни реакции неколкократно. Или просто казано, тежко слънчево изгаряне и / или продължителен дерматит.

Такива лекарства включват: някои видове антибиотици (тетрациклин, сулфаниламид), противогъбични средства, нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, кетопрофен и др.), диуретици, антипсихотици, лекарства за лечение на хипертония (еналаприл).

6. Останете на сянка, ако сте предразположени към пигментация
Ако сте склонни към хиперпигментация, използвайте слънцезащитни продукти през цялата година при всякакви климатични условия. До 80% от UV светлината може да проникне през облаците и да предизвика неприятни симптоми. Също така, не пренебрегвайте шапката, която ще скрие лицето от слънчевите лъчи.

7. Не правете дълги слънчеви бани, ако сте на възраст над 40 години

Фотостареенето провокира сухота и дехидратация на епидермиса и появата на бръчки. Слънчевото изгаряне води до по-бързо стареене на кожата, да не говорим за вероятността от сериозни заболявания. За да разберем как работи това, нека се обърнем към физиката.

Ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина са разделени на 3 диапазона:

UV-A лъчи (близо до ултравиолетови лъчи, UVA – 315-400 NM)
UV-B лъчи (UVB – 280-315 NM)
UV-C лъчи (далечна ултравиолетова светлина, UVC – 100-280 NM)

Почти целият спектър от UV-C и приблизително 90% от спектъра на UV-B лъчите се абсорбират, когато слънчевата радиация преминава през земната атмосфера. Радиацията от UV-A обхвата е слабо погълната от атмосферата, следователно светлината, достигаща до повърхността на Земята, съдържа в голяма степен близката ултравиолетова UV-A и малка част от UV-B .

Ефектите върху кожата на UV-B лъчите засягат главно епидермиса (повърхностността на кожата), UV-A – по-дълбоките структури на кожата. Така, техният комбиниран ефект води до освобождаване на голям брой свободни радикали, които увреждат клетките на кожата и кръвоносните съдове. Резултатът е слънчево изгаряне.

За да предпазят кожата от тези проблеми, повърхностните кожни клетки започват активно да синтезират пигментa меланин, който придава същия шоколадов цвят на кожата, който всички харесват. Това води до удебеляване на повърхностния слой на кожата, в резултат на което се развива кератоза – кожата губи сиянието си. Еластиновите влакна са повредени и кожата губи своята еластичност. Хиалуроновата киселина намалява драстично, увеличава се загубата на вода поради загубата на керамиди и така кожата губи влага и става суха. На кожата се появяват съдови звездички, могат да се появят хиперпигментация, доброкачествени и дори злокачествени кожни тумори. С една дума кожата губи противотуморната си защита.

8. Пазете се от слънцето, ако имате много бенки

Теоретично, наличието на бенки не е противопоказание за слънчево изгаряне. Те се образуват от меланин, т.е. пигмента, който е отговорен за цвета на кожата ни. Бенките могат да се появят през целия живот и да изчезват. Норми, колко бенки трябва да има при възрастните не съществува. Процесът на поява на бенки е невъзможно да се контролира, но е научно доказано, че появата им е пряко свързана с инсолацията. С други думи, колкото повече се печете на слънце или сте на пряка слънчева светлина без специална защита, толкова повече ще имате. В крайна сметка, под действието на ултравиолетови лъчи производството меланин се засилва и като резултат, вие получавате не само тен, но и нови бенки.

Тези с неравни ръбове са признаци на асиметрия, които не са еднородни по цвят, т.е. имащи включвания от по-светъл или по-тъмен цвят, които са променили цвета си напълно, и тези по-големи от 0,5 см в диаметър се считат за потенциално опасни. За опасни рождени белези може да се говори при наличие на кръвотечение с признаци на сърбеж и лющене. Всяка деформация, увреждане, промени в цвета могат да доведат до много неприятни последици – развитието на злокачествен тумор (меланом).

Какво да правим?

Редовно проверявайте бенките си, гледайте как се променят. Своевременно и само в медицинска институция отстранете тези от тях, които ви безпокоят, не харесвате и т.н. Не ги обелвайте или чоплете. За да се избегнат здравословни проблеми, избягвайте слънчевите изгаряния, не използвайте парфюм на плажа, тъй като химикалите привличат слънчевите лъчи.

Не се притеснявайте, че след известно време след почивката си ще забележите появата на нови бенки. Това е нормално, тъй като производството на меланин е настъпило под действието на ултравиолетовата радиация. Покриването на привидно подозрителни бенки на плажа не си струва. По-добре е да посетите дерматолог преди да си тръгнете. И разбира се, използвайте слънцезащитни продукти.