„Еконт“ обвини държавата в създаване на нелоялна конкуренция

1
185
Добави коментар

С промените в Закона за пощенските услуги, приети тази седмица от Народното събрание, се създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и води до ущърб на клиентите. Това е становището на куриерската компания „Еконт“, изпратено до медиите. Фирмата визира ограничаването на отговорността на задължения оператор – в случая държавното „Български пощи“.

С промените се намаляват отговорностите на Пощите за качество и достъпност на услугите към  клиентите, намаляват и задълженията за контрол на държавата. Създават се изкуствени предимства на задължения оператор пред конкурентите –  авансово изплащане  и облекчени условия за търговия. За много от тези промени не виждаме основание да се случват, което буди съмнение за мотивите зад тях, пише в становището на частната компания.

Според дружеството с промените в Закона за пощенските услуги (ЗПУ) се нарушават други разпоредби в самия Закон, като равнопоставеност на пощенските оператори (чл. 18, ал. 2; чл. 23, чл. 42 от ЗПУ):

– Отпада задължението на Комисия за регулиране на съобщенията да контролира ефикасността на обслужване на клиентите от задължения оператор и да опазва тайната на кореспонденцията;

– Отпада необходимостта точките за достъп да отговарят на гъстотата и нуждите на потребителите;

– Отпадат съгласуването с Комисия за защита на конкуренцията на правилата за осигуряване на достъп и на правилата за образуване на цените на задължения пощенски оператор;

– Установява се авансовото изплащане на компенсациите за задължения оператор с допълнения в закона.

„Облекчение на регулацията няма да стимулира Пощите да се развиват конкурентно. След това ще се появят фиктивни инвеститори. Защо да не си купят фирма, за която има специален закон, че и държавата ѝ дава авансово пари“, коментира Николай Събев, собственик на „Еконт“.

Според него данъците трябва да се плащат и държавата трябва да е богата. „Но не бива да се сменят правилата  по създадените вече правни очаквания. Третирането на една фирма със специални правила на свободен пазар е опасно явление за пазара и неговите потребители. Това е много силен сигнал към инвеститорите в и извън България да се въздържат от активност, докато трае тази правна несигурност“, допълва Събев.