Ромската приказка, предизвикала скандал, се оказа част от помагало по фолклор

1
128
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ромска приказка, в която се посочва, че “белите хора” били създадени от Господ, който твърде рано ги извадил от пещта, докато “ромите” били идеално изпечени и затова “Господ много ги обича”, се превърна в поредната буря в социалните мрежи. Макар помагалото да съществува вече 7 години, общественото внимание се фокусира върху него едва сега. А коментарите са повече от остри.

Проверка на “PoligrafF” показа, че не става дума за общовъзприето помагало, според което се преподава на всички ученици, а специализирана книжка, насочена към деца, участващи в СИП по “Фолклор на етносите в България – Ромски фолклор”. Заниманията са организирани по проект в общо 14 училища.

Програмата “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” се реализира от началото на 2002/2003 г. от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката, Институт “Отворено общество” и други фондации и институции.  Бяха сформирани 30 групи по СИП в 13 училища от Великотърновска област и 1 училище от гр. София. Тези групи работят с въпросните помагала, предизвикали остри реакции в обществото.

Един от поводите за създаването на тази програма е броят отпаднали от образователната система ученици от малцинствата, аргументира един от авторите на помагалото, а и на самата приказка, Теодора Крумова. Според нея, чрез приказки и любопитна информация се улеснява и възприемането на книжовния език, което е една от най-големите спънки за децата от ромски произход.

Другата цел е да се разкрие не само пред самите ромски деца, но и пред техните връстници същността на ромската култура и фолклор, борейки се със предразсъдъка, че всички роми са “мръсни цигани”.

Самото помагало разказва за произхода на ромския етнос, за различните племена, за традициите в миналото, за празниците и обичаите, за детските приказки, разказвани през поколенията както у нас, така и в чужбина. Негови автори са Теодора Крумова, Йосиф Нунев и Деян Колев. Финансирането идва по линия на ЕС и е свързано с проект за интеграция на малцинствата.