Какво научихме за изкуствения интелект на Facebook от вчерашния срив?

1
221
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Вчера платформите на Facebook (самата социална мрежа, Instagram и WhatsApp) претърпяха мащабен срив по целия свят. В продължение на часове потребителите не можеха да споделят, обменят и визуализират графични файлове.

По информация на CNN, от компанията са извършвали рутинна профилактика на сървърите и системите си, която предизвикала проблема със снимките и видеоклиповете. Рано тази сутрин българско време техногигантът заяви, че всички бъгове били отстранени. От Facebook отрекоха да са ставали жертва на хакерска атака.

Това, което сривът ни загатна, обаче, е по-интересно от конкретните причини за поредния краш на социалната мрежа. Във времето, в което Facebook бе сив и скучен заради липсата на графични изображения, системата на платформата ни позволи да надникнем в начина, по който изкуствения интелект на компанията вижда, прочита и интерпретира снимките ни.

С въвеждането на графичната търсачка и програмите за “четене на екрана” за хора с увредено зрение, Facebook впрегна силите на изкуствения интелект. Всички снимки и видеа, които се ъплоудват на сървърите на платформата се преглеждат от високотехнологичната машина, която ги прекарва през алгоритми за лицево разпознаване и отличаване на предмети и елементи.

В резултат, неодушевения компютър записва, че на определена снимка се вижда мъж, жена, цвете, хамбургер, коте и т.н. В часовете, в които снимките във Facebook не се зареждаха, в интерактивната кутия се появи надпис “image may contain: … “.

За съжаление, изкуствения интелект на Facebook очевидно е все още рудиментарен по отношение на разпознаването на лица и предмети в графични изображения, тъй като на апетитните картинки за лека вечер, които Ви споделяме всеки ден на нашата страница, системата разпозна единствено, че евентуално става дума за храна.

На някои потребителски профилни снимки бе изписано, че “може да съдържат: мъж/жена, брада/дълга коса”. На други пък се появиха напълно противоречиви надписи за “навън” и “всекидневна” едновременно.