Леополд II – убиецът на 10 милиона души, за когото дори не сте чували

1
140
Добави коментар
setlans
setlans

Леополд II – убиецът на 10 милиона души, за когото дори не сте чували

Погледнете лицето на снимката. Знаете ли, кой е този човек?

Повечето хора не са чували за него…

А би трябвало. Когато видите лицето му или чуете името му трябва да ви се повдига, точно както ви се повдига, когато четете за Мусолини или Хитлер. Защо ли?

Защото този човек е отговорен за смъртта на над 10 милиона души в Конго.

Това е белгийският крал Леополд II.

Семейство

Леополд II е втори крал на белгийците, наследил баща си, Леополд I, през 1865 и останал крал до смъртта си през 1909. Син е на Луиза Бурбон-Орлеанска, която е дъщеря на френския крал Луи Филип, и сестра на Клементина Бурбон-Орлеанска, майка на българския цар Фердинанд I.

Жажда за власт

Леополд II не бил доволен от малката страна, която наследил от баща си. Той виждал как другите европейски страни притежавали колонии и вярвал, че за да стане могъща, младата държава Белгия се нуждае от колонии.

За негово съжаление, обаче по онова време великите сили вече са си поделили света, като за младият крал е останало само едно петно, наречено Централна Африка. Знаейки, че никой няма да му позволи да се сдобие с много земя, Леополд II замисля коварен план.

Той решава да се представи за филантроп, целящ да цивилизова Африка, да освободи робите и да превърне Конго в зона за свободна търговия. С този план той успява да спечели на своя страна Америка и Бисмарк.

Така на конференцията за Конго (1884-85) в Берлин е основана свободната държава Конго, подчинена пряко на белгийския крал. По този начин Конго не е колония, а лична собственост на Леополд II. Свободната държава Конго е била 76 пъти по-голяма от Белгия в онези дни.

Леополд II използвал Конго, заради природните  ресурси, които притежавал и карал народа на Конго да плаща огромни данъци на Белгия.

Първоначално Леополд Втори започнал износ на слонова кост, но по-късно след изобретяването на пневматичната гума се насочил към износа на каучук. Леополд буквално заробил Конго.

Зверствата
Снимка: knowterrorists

Войските на краля, наречени Force Publique, наброявали 19 хиляди и се състояли от черни наемници. Те нападали селата и заробвали местното население – докато жените бивали брутално изнасилвани, мъжете събирали каучук в горите.

Ако селяните не предавали нужното количество каучук бивали или изтезавани, или направо убивани. В много от случаите, когато селяните не успявали да съберат достатъчно каучук, Леополд II нареждал да им бъдат отрязани ръцете.

Има много запазени документации и фотографии, които показват кошове пълни с крайници, много от които на деца, и отрязани глави, побити на колове.

В много от случаите, армията задържала в плен жените, докато мъжете им не донесат нужното количество каучук. Налагало се мъжете да ходят седмици до нови каучукови насаждения, за да съберат малко количество.

Мъжете посегнали и върху ценната за тях тропическа гора, за да занесат див каучук. Много от жените умирали от глад, а техните мъже умирали от преумора. Хиляди селяни се скрили на дълбоко в гората, за да се спасят, но там имало много малко храна.

Всеки дръзнал да се опълчи на режима бил застрелван

Десетки хиляди, които се опълчили срещу режима били застреляни. Възрастните хора, които не могли да набавят каучук били принуждавани да ловуват, да се занимават със земеделие и риболов.

Снимка: By Alice Harris, Daniel Danielson, others. – King Leopold’s Soliloquy: A Defense of His Congo Rule, By Mark Twain, Boston: The P. R. Warren Co., 1905, Second Edition., Public Domain, Link

Разделението на мъжете и жените, непрестанните мъчения и убийства довели до рязък спад на раждаемостта. Не се знаят точните цифри, но демографите изчисляват, че между 1880 и 1920 г., населението на Конго е намаляло от 20 на 10 милиона души.

Според други оценки, жертвите са дори повече, между 10 и 15 милиона души са убити и изядени.

В съвременните държави, това лесно би се нарекло геноцид. Въпреки това, никъде не се посочва, че Леополд II е извършил геноцид в Конго.

Причината е проста, Белгия е спечелила толкова много от Конго, че името Леополд се използва само за хвалби. Той никога не е наричан садист или диктатор.

Леополд II строителят

Една от причините Леополд II да не се счита за диктатор и един от най-жестоките убийци в човешката история е, че той е запомнен с изграждането на много сгради и пътища в и извън Белгия.

Леополд II спечелва прякора „Кралят строител“, но всички тези сгради и пътища са построени с печалбата от Конго. Всички тези сгради са кървави. Някои от неговите най-известни проекти са Хиподрума Уелингтън, Кралският музей на Централна Африка, Парк Дюдан в Брюксел, Кралският дворец в Лаакен, Юбелпарк и т.н.

Той дарява повечето от богатството си на белгийската нация, поради което е възхваляван в Белгия, въпреки че е убил над 10 милиона души.

Цитати на Леополд II

За да разберете по-добре що за човек е бил крал Леополд II и какво е мислил, вижте тези цитати, подбрани от неговата реч през 1883 г.:

– Научете негрите да забравят героите си и да обожават само нашите. Никога не подавай стол на черен, който идва при теб. Не му давай повече от една цигара. Никога не го кани на вечеря, дори ако ти дава по една кокошка всеки път, когато отидеш до къщата му.

– Вашите действия трябва да са насочени основно към младите, защото те не се бунтуват, когато препоръката на свещеника е в противоречие с ученията на техните родители.

Децата трябва да се научат да се подчиняват на това, което мисионерът им препоръчва, който е баща на душите им. Научете децата да четат и да не разсъждават.

Краят

Огромните престъпления на Леополд II си проличават едва, когато един служител на белгийското параходно дружество, което държи монопола на търговията с Конго, основава първото правозащитно движение. На Едмънд Морел му прави впечатление, че корабите, които тръгват за Африка се товарят само с оръжие и муниции.

През 1900 г. в The Speaker излиза негова публикация, допълнена с много снимки описващи зверствата, които се случват в Конго. През 1908 г. силният международен натиск принуждава Леополд да се откаже от колонията си. Конго е продадено на Белгия за 50 милиона франка. Леополд Втори умира година по-късно.

Според някои оценки в периода 1885-1908 г. от Конго са изнесени богатства на стойност 700 милиона евро, по днешни цени, като 250 милиона са заграбени лично от краля. Броят на жертвите не е уточнен, но се смята, че са 10 милиона, ако не и повече.

Сетланс / dw, britannica, documentarytube