АВАРИЯ: Изпитателен макет на руско-европейската мисия ЕкзоМарс-2020 се разби при парашутен тест!

1
186
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат „Казачок“ от мисия „ЕкзоМарс-2020“. Снимка: Роскосмос

9 август 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Изстрелването на мисията от втората част на руско-европейската програма „ЕкзоМарс“, планирано за 2020-та година, е под въпрос. Все по-вероятно изглежда, че стартът ще бъде отложен за 2022-та година, след като стана ясно, че системата за меко кацане все още не е готова. 

По време на атмосферно изпитание на парашутите, проведено в Швеция на 5-ти август, те не сработили и това довело до разбиване на пълномащабния макет на „ЕкзоМарс-2020“. Новината бе съобщена чак днес от РИА Новости.

Това не е първата авария на парашутите на „ЕкзоМарс-2020“. През месец юни Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести, че при предишното изпитание на 28-ми май, парашутите са се разгърнали нормално, но били наблюдавани нежелани разкъсвания.

Напомням на читателите, че мисията „ЕкзоМарс-2020“ (която вероятно скоро ще бъде прекръстена на „ЕкзоМарс-2022“) се състои от руски спускаем апарат „Казачок“ и европейски марсоход „Роузалинд Франклин“. На борда на „Казачок“ има 11 руски и два европейски прибора. Ще бъде включен и български дозиметър за изучаване на космическа радиация „Люлин-МЛ“.

Понастоящем САЩ е абсолютен лидер в изучаването на Червената планета посредством спускаеми апарати. Американски мисии са извършили общо осем кацания на Марс, последното от което бе факт в края на 2018-та година. За сравнение Русия и Европа са постигали само частични успехи. Съветската мисия „Марс 3“ сполучва да кацне на 2-ри декември 1971 година, но работи само няколко секунди след кацането. „Марс 6“ се разбива при кацането през 1974-та година, но пък успява да изпрати някои данни за състава на марсианската атмосфера. През 2003-та година британският апарат „Бийгъл 2“ се спуска на Марс, но никога не излъчва радиосигнал. Последващите снимки на апарата от орбитални станции доказват, че той не е успял да разгърне слънчевите си батерии. През 2016-та година демонстраторът „Скиапарели“ на ЕКА се разбива, но той поставя рекорд по най-голямо количество изпратени данни от марсианската атмосфера по време на спускане. 

Ако „Скиапарели“ представлява просто демонстратор, който по никакъв начин не застрашава хода на първата мисия от програма „ЕкзоМарс“, този път нещата са различни. Евентуален провал на европейските парашутни системи или на руския спускаем апарат ще унищожи високопрофилния марсоход „Розалинд Франклин“, който ЕКА разработва в продължение на дълги години.  

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/