Храм на 5000 години, наречен „Испанският Стоунхендж“, изникна след засушаването на язовир

2
105
Добави коментар
setlans
setlans

Храмът, който става известен, като „Испанският Стоунхендж, се появи отново на бял свят, след като тазгодишните жеги в страната изсушиха язовир в провинция Касерес, Екстремадура.

Тази година, сушата в Испания е кошмар за земеделските производители, но не и за археолозите. Когато водите на язовир в провинция Касерес се отдръпнаха, заради сушата, наяве се появява голям кръг от мегалитни стоящи камъни.

Камъните, които датират от второто и третото хилядолетие пр. Хр., образуват слънчев храм на брега на река Тахо. Храмът е бил видян за последно от местните преди 60 години, когато местността е превърната в язовир.

Откакто храмът се появява отново на бял свят, местните жители започват да си организират екскурзии, за да видят камъните, които са чест от местните легенди.

„Израснахме с легендите за съкровище, скрито под езерото, а сега вече имаме възможност да го видим“, споделя Анхел Кастаньо, пред The Local.

„Със сигурност може да е имало съкровища, погребани под камъните някога, но за нас сега съкровищата са самите камъни“, споделя още той.

Сега Анхел води състезание с времето, за запазване на обекта преди да дойдат дъждовете.

„Испанският Стоунхендж“

Храмът се състои от 144 камъка, някои от които са с височина от 2 метра. Те са построени в кръг и имат гравирани змии. Подобно на Стоунхендж, никой не знае кой и защо е построил този древен храм.

Вижте още: Как реставрираха Стоунхендж, без никой да разбере (Снимки)

„Този обект е бил създаван в продължение на хиляди години, като са използвани гранитни камъни, транспортирани от километри разстояние“, обяснява Кастаньо, който е част от Raíces de Peralêda, културна асоциация, която се бори за спасяването на камъните.

„Подобно на Стоунхендж, камъните образуват слънчев храм и гробище. Те имат не само религиозно, но и икономическо значение, защото това е едно от малкото места, където пресичането на реката е било възможно. Било е нещо като търговски център“, добавя той.

Камъните са започнали да се появяват, след като сушата причинява бързо оттегляне на водата.

„Това лято не сме имали дъжд, така че сушата и политиката за извличане и изпращане на вода за Португалия се комбинират и засушават голяма част от язовира. Всичко това може да се промени много бързо.“

Инициатива за спасяване на храма

Кастаньо ръководи група местни жители, които се надяват да преместят камъните на място, защитено от наводняване.

„Ако пропуснем този шанс, може да минат години, преди да се разкрият отново“, обяснява той.

„Камъните, които са гранитни и следователно порести, вече показват признаци на ерозия и напукване, така че ако не действаме сега, после може да е твърде късно.“

Той се надява, че правителството на Екстремадура ще се намеси, за да премести камъните възможно най-скоро. По този начин те ще се запазят, ще могат да се изучават и ще могат да се посещават от туристи.

Можете да ни подкрепите, като ни последвате в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс / The Local ES Снимки: Rubén Ortega Martín / Raíces de Peralêda