Най-накрая успяха да поправят горивните резервоари на МЛМ Наука

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

20 септември 2019 г. 08:00 ч. Руската информационна агенция ТАСС ни информира, че специалистите на ГКНПЦ „Хруничев“ най-сетне са успели да ремонтират замърсените с метални стърготини горивни резервоари на модула МЛМ „Наука“. Следователно те ще бъдат използвани за изстрелването на модула и няма да се налага изготвяне на нови резервоари по образец на „Фрегат“.

„Ще бъдат използвани стандартните резервоари, те успешно са преминали през изпитанията, всички проблеми с тях са решени. Сега завършва оформянето на съответстващите документи“, съобщава един от анонимните източници в ракетно-космическия отрасъл за ТАСС.

Друг източник споделя, че макар и резервоарите на „Наука“ да са проектирани за многократно използване, сега те ще се използват само веднъж – за скачването на модула с МКС.

Полетът на модула по последна информация е планиран за края на 2020-та година. Ако датата бъде изобщо спазена, това ще стане 13 години след първоначално зададения срок. През изминалото десетилетие модулът премина през множество проблеми, а за куриозното му замърсяване със стърготини и до днес нямаме понятие какво точно се е случило. Легендите, които се носят в ГКНПЦ „Хруничев“, разказват, че по време на преобразуването на модула от бекъп на „Заря“ в нова лаборатория „Наука“, работниците не са получили точни инструкции какво да правят и някои от тях са си помислили, че е трябвало да го нарежат за скрап. 

Руският модул „Наука“, който трябва да бъде прикачен към Международната космическа станция. Снимка: ГКНПЦ Хруничев