Котките се привързват към хората така, както кучетата и децата

1
151
Добави коментар
vocala
vocala

Оставете настрана стереотипите си за котки, търсещи уединение. Ново проучване показва, че домашните котки се свързват със своите стопани по същия начин както кучетата, и децата към родителите си.

За да тестват поведението на свързване на хората, учените наблюдават как бебето реагира на завръщането на своя родител след кратко отсъствие, докато е в нова среда. Сигурните бебета се връщат към спокойствие, докато несигурните кърмачета са склонни да се вкопчат в родителя или да го игнорират напълно. Този „тест за сигурна основа“ се използва и за изследване на поведението на привързаността както на кучета, така и на примати.

Този път изследователите искали да знаят дали котките също показват подобни реакции. За да направят това, изследователите наблюдават 70 котки, които влезли в нова стая и прекарват две минути в нея със своя собственик. След това прекарват две минути сами, последвани от двуминутно събиране със своя човек. Подобно на хората и кучетата, котките със защитни стилове на привързване са по-малко стресирани и биха проучили стаята по здравословен начин, когато собственикът им се върне.

„При кучетата и котките привързаността към хората може да представлява адаптация на връзката на потомство-попечител“, казва в изявление авторът на изследването Кристин Витале от Орегонския държавен университет, като отбелязва, че около 65 процента от котките са показали сигурни стилове на привързване – същия процент като човешките бебета. „Привързаността е биологично релевантно поведение. Нашето изследване показва, че когато котките живеят в състояние на зависимост с човек, това поведение на привързаност е гъвкаво и по-голямата част от котките използват хората като източник на комфорт.“

Обратно, несигурните котки показали признаци на стрес, като изтръпват опашките си, облизват устните си, бягат, крият се, играят настрана или седят в скута на собствениците си, без да се движат.

„Отдавна съществува предубеден начин на мислене, че всички котки се държат по този начин. Но по-голямата част от котките използват собственика си като източник на сигурност. Вашата котка зависи от вас, за да се чувства сигурна, когато е подложена на стрес“, обясни Витале.

Изследователите искаха да видят дали тези връзки могат да бъдат скъсани. В продължение на шест седмици те проведоха обучение за социализация с котки и техните собственици само за да установят, че няма забележими промени. След като се установи стил на привързване, той остава стабилен в зряла възраст.

Витале споделя, че екипът й се надява след това да проучи какво означава това за котки и котенца, живеещи в приюти и дали социализацията и възможностите за отглеждане могат да повлияят на стиловете им на привързаност.