Учени откриха планетата с най-къса година

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Планетите, които наричаме условно с термина „горещи юпитери“, се намират твърде близко до своята звезда и са абсолютно непригодни за живот. Credit: ESA/C. Carreau

4 октомври 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Понякога, когато очаквам нещо с голямо нетърпение, времето се влачи ужасно бавно. Друг път, когато съм погълнат от радостно събитие и минутите летят, се надявам пред мен да има още много години. Но на Земята една година продължава цели 365 дни! Други планети в нашата Вселена нямат този късмет.

Да вземем например тази планета, известна в каталозите под обозначението NGTS-10b. Намираща се на около 1,060 светлинни години от Земята, тя прави една пълна обиколка около звездата си само за 18 земни часа! 

Планетата NGTS-10b бе открита от международен екип, работещ с прибора Next Generation Transit Survey (NGTS). Този прибор се намира в Европейската южна обсерватория в Чили и се използва от консорциум от европейски университети и агенции, които търсят извънслънчеви планети. 

По-голямата част от големите планети, които имат кратък орбитален период около своята звезда, са от класа на т.нар. „горещи юпитери“ – те се откриват много лесно на базата на пасажния метод, тъй като често преминават пред диска на слънцето си. Но дори и тяхната година продължава обикновено около 10 земни дни. Планети с ултра-къса година (т.е. по-кратка от 24 земни часа) съществуват, но са изключително рядко явление. До този момент само 6 от откритите 337 „горещи юпитери“ имат година, която е по-къса от земен ден.

Новооткритата планета NGTS-10b притежава същия размер като планетата Юпитер в нашата собствена Слънчева система, но има два пъти по-голяма маса от него. Нейната звезда е от класа на оранжевите джуджета, което означава, че е малко по-малка, по-бледа и по-хладна от нашето Слънце. Но това няма значение – като се има предвид, че планетата обикаля около звездата си за 18 часа, тя поема цялата топлина и радиация!

Подобен тип планети са важни за науката, защото изследователите могат да изучат рядък феномен: приливи и отливи между звезда и планета.

Учените изчисляват, че съдбата на NGTS-10b не е за завиждане – звездата я придърпва постепенно и за няколко десетилетия орбиталният период се скъсява със седем секунди. След около 38 милиона години планетата ще се приближи толкова близо до звездата, че ще бъде разкъсана.

Източник: Universe Today

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/