Как един кмет преобрази града си в град на добротата

1
136
Добави коментар
vocala
vocala

Някой напъллно непознат да ви е озарявал деня, като просто ви се усмихне, точно когато имате нужда от глътка позитивизъм? Какво ще кажете за моментите, когато някой е държал вратата отворена за вас или ви е пуснал пред него, докато чакате на опашка?

Случайните жестове на доброта имат значително положително въздействие върху нашето общество. Един град, който наистина е възприел това, е Анахайм, Калифорния.

Как започва това? Според Nation Swell, още през 2002 г., Наташа Яевски, младо момиче на едва 6 години, е участвала в трагична автомобилна катастрофа, която слага край на живота и. Наташа е била креативна душа, която обича да рисува картини с послания на доброта, включени във всяко парче. Влюбен в памет на дъщеря си, Едуард Яевски показва илюстрациите на Наташа, вдъхновени от добротата в целия град.

Когато кметът на Анахайм, Том Таит, открива тези цитати из целия град и почувства, че сърцето му е докоснато от тях. Вдъхновен от творчеството на Наташа, Таит има променена визия за града и за света! Неговата мисия като кмет става да превърне Анахайм в Град на добротата.

През 2013 г. кметът Тейт (тогава той все още е градски съветник) създава кампанията „Година на добротата“. Сътрудничи си с училища в целия град, Таит помолил учениците да измислят случайни жестове на доброта. Независимо дали това означава да държите вратата отворена за някого или да направите на някого искрен комплимент, децата се надпреварват, когато става дума да направят деня на някой друг по-светъл.

„Решихме да помолим децата да създадат милион жестове на доброта. Милион! Те го направиха и беше фантастично“, споделя Тайт в интервю за City of Kindness.

Деянията на доброта не се ограничават само до хората. Като част от движението за доброта учениците имат шанса да се върнат и към околната среда, за да ни позволят да живеем и процъфтяваме всеки ден. Мисията на Таит да създаде Градът на добротата насърчава учениците да засаждат дървета като начин за отплата към природата за всичко, което тя прави. Учениците отвръщат и изразяват благодарност за всичко, което имат, като засяват нов живот в земята.

В рамките на две години от стартирането на кампанията те успешно достигат 1 милион жестове на доброта, както ги помолил Таит. От малки жестове на доброта до големи, тези ученици не разочароват. В чест на успеха им, самият Далай Лама пътува от Индия, за да отпразнува движението на добротата в Анахайм.

Тези случайни актове на доброта правят нечий ден по-добър, но те имат и доказано положително въздействие върху обществото. Градът и училищните власти отчитат по-ниски проценти на арести, заедно с намаляване на агресивното поведение. Движението за доброта на Таит се превърна в стремеж за днешното общество.

Излизането отвъд елементарните училищни нрави и проявата на тези жестове на любезност в ежедневието ни може да направи света по-добро място.