Диомидовите острови се намират на 4 км един от друг, но имат 21-часова разлика

2
114
Добави коментар
setlans
setlans

Диомидовите острови, които са познати още и като Гвоздеви острови, са архипелаг от два големи скалисти острова и скалата Феруей. Намират се в средата на Беринговия проток, на приблизително 35 км от Чукотка и Аляска.

Отровите са открити на 16 август 1728 г. от датския мореплавател Витус Беринг, на когото е кръстен и Беринговия проток. Името на архипелага е пряко свързано с датата му на откриване, защото именно тогава в Русия се чества мъченичеството на свети Диомид.

Четири години след откриването им, руските геодезисти Иван Фьодоров и Михаил Гвоздев картират островите. Заради това понякога се наричат и Гвоздеви острови.

Западният остров се нарича Ратманов (или Голям Диомид, 29 кв.км) и е руска територия. Това е най-източната точка на Русия. Ескимоското название на острова е Имаклик – „обкръжен от вода“. Островът е част от Чукотската автономна област и е кръстен на морския офицер Макар Ратманов.

Изглед към двата острова
Снимка: Dave Cohoe – en:Diomede Islands Bering Sea Jul 2006.jpg, CC BY 3.0, Link

По-голямата част от местното население е преместено на континента. В момента островът е граничен пост и най-източната военна част на Русия.

Източният остров Крузенщерн (или Малък Диомид, 7 кв.км) и скалата Феруей са американска територия. Ескимоското име на острова е Ингалик – „противоположен“. Според археологическите разкопки, които са провеждани на острова, там е съществувала развита култура, която е извършвала сложни церемонии за ловуване на китове.

На острова се намира едно от най-западните населени места на САЩ – ескимоското село Диомид. То е на 3000 години и в него живеят 125 местни жители – ескимоси. В селото има училище и магазин, а с хеликоптер се доставя и пощата. На 9 км се намира скалата Феруей, която е част от архипелага, но не се смята за Диомидов остров.

Диомидовите острови – 4 км разстояние и 21-часова разлика

Най-любопитното при тези два острова е именно часовата разлика. Разстоянието между двата острова е 3750 м, но между тях преминава граничната линия на смяната на датата. Линията на смяна на датата е меридианът, намиращ се на 180 градуса от Гринуичкия меридиан.

Той обозначава смяната на един календарен ден със следващия. Меридианът преминава главно през Тихия океан, следвайки 180-ия меридиан, но се отклонява около определени територии и острови.

Именно такъв е случаят при Диомидовите острови.

Вижте още: Остров Тилафуши – мръсната тайна на МалдивитеПирамидата на Бол и смятаният за изчезнал дървесен омарНеразгаданата мистерия на Нан Мадол

Големият Диомид е на 21 часа пред Малкия Диомид (20 през лятото). Поради този интересен факт, островите понякога се наричат остров Утре (Голям Диомид) и остров Вчера (Малък Диомид).

През 1989 г. СССР (днес Русия) и Съединените щати сключват споразумение, което технически позволява на местните жители да пътуват от единия остров до другия без визи. Но само технически, защото се изисква допълнително разрешение за навлизане в Чукотка, която е зона със силно ограничение, поради съображения за сигурност.

С поделянето на двата острова между САЩ и Русия, десетки семейства остават разделени и до днес не могат да се видят.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / wikipedia