Целебните свойства на мушкатото, като цвете и лекарство за стомаха, бъбреците и белите дробове

1
63
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Мушкатото е едно от малкото цветя , които освен със собствената си красота, очароват и със способността си да ни връщат назад във времето. Саксиите с червено, розово и бяло мушкато са били една от най-често срещаните украси на чардаците и градините в миналото.

Къща без такова цвете е била като къща без душа.

Албена от едноименния разказ на Йордан Йовков мечтае „Как ми е драго да имам моя къщичка, че да си я наредя, както аз си зная, да туря бели перденца на прозорците, да наредя саксии и босилек, с френче, с мушкато.

Божичко, как хубаво ще е…“

Наричат мушкатото „любимото цвете на бабите”. Но то определено е любимо цвете не само на тях. Харесваме го, защото има красиви цветове, непретенциозно е, цъфти дълго време и съществуват много разновидности по форма и цветове.

Латинското наименование на мушкатото идва от гръцки – πελαργός, което означава „щъркел“ , заради приликата на формата на съцветието с главата на щъркел. Българското му име пък е свързано с неговата непретенциозност – където го мушнеш, там се хваща.

Растението идва от Южна Африка и това обяснява неговата нужда от слънце. Във формата и вида, с които днес познаваме мушкатото, то се е появило за първи път в царството на цветята – Холандия, през 16 век. И ако тогава е било рядко срещана екзотика, то от 18-19 век насам става все по-обичано и популярно в Европа. Днес съществуат над 400 различни вида, сред които голям брой хибридни.  

Мушкатото, отглеждано в дома помага при главоболие , подобрява съня и действа благотворно на нервите . Абсорбира отровните токсини, които се отделят от синтетичните материали в помещението. Доказано е, че растенията от този вид се справят дори със силни отрови като формалалдехид, диоксин и бензен. Едно древно поверие гласи, че мушкатото с розов цвят привличало любовта . То често било използвано за правенето на любовни магии. За бялото мушкато пък се носи легендата, че повишавало плодовитостта.

Носи му се още славата, че помага за постигането на личен успех и за закаляване на характера, защото неговият мирис някак притъпява агресивната енергия, гнева и подтиква към повече усмивки.Маслото от това растение е важна съставка в ароматотерапията, защото има свойството да успокоява психиката и да подобрява настроението, говори се, че е способно дори да излекува депресията. За лековитите качества на цветето също може да се говори дълго. Използва се и при лечение на изгаряния , рани, дерматити и екземи. Помага при проблеми по време на менопаузата . Навремето бабите са го препоръчвали при запек. Цъфналото мушкато на прозореца гони комарите и други насекоми. То има уникалното свойство да не завъжда листни въшки и гъсеници. А листенцата от мушкато, сложени в бурканчето със сладко, не позволяват то да плесенясва.

Лечебно приложение на маслото от дъхаво мушкато

Маслото от дъхаво мушкато има балансиращ ефект върху нервната система и облекчава депресията и тревожност. То повдига духа и прави живота по-светъл и весел. Има балансиращ ефект върху надбъбречната жлеза и е чудесно средство за облекчаване на стреса.

Неговата хемостатична природа помага на хормоналните системи в тялото да се балансират и коригират. Маслото има силно стимулиращ ефект върху лимфната система, като подпомага детоксикацията на организма и регулира менструалните цикли при жените.

Маслото има диуретичен ефект върху тялото и балансира телесните течности в организма. Премахва отпадъчните воднисти елементи от организма и е полезно при лечението на жълтеница, камъни в жлъчката, кървене от носа и други кръвоизливи.

Нанасяно върху кожата, маслото от дъхаво мушкато за балансиране на секрецията на себум и изчистване на мазната кожа. Неговите антисептични свойства го правят много ефективно при изгаряния, рани, язви и други кожни проблеми.

Приложение за инхалатори
В терапиите с пари маслото помага за облекчаване на стреса, лека депресия, тревожност и напрежение. Помага още при менопауза и има общо тонизиращо действие върху организма.

Приложение в масажни масла и в банята
Маслото от дъхаво мушкато примесено с масажно масло или разредено във ваната помага при депресия, стрес, тревожност, напрежение, задържане на течности, отоци, екзема, херпес зостер, целулит, натъртвания, трихофития, хемороиди и менструални проблеми.

Приложение в кремове и лосиони
Смесено с кремове и лосиони маслото от дъхаво мушкато помага при мазна кожа, рани, изгаряния, язвена болест, екзема, херпес, целулит и натъртвания.

Приложения в шампоани
Разредено в шампоан маслото от дъхаво мушкато помага при въшки.

                            Н А Р О Д Н И    Р Е Ц Е П Т И   С   М У Ш К А Т О 

Корените на мушкатото имат затягащо и кръвоспиращо действие . Проявява се като добър астрингент, както вътрешно така и външно, спира кръвозливите и диарията.

Рецепта с мушкато срещу диария

В ½ литър вода добавете 2 супени лъжици ситно нарязани корени от мушкато. Намалете температурата и оставете сместа да се вари 7-10 мин. След това махнете сместа от печката и добавете ½ шепа добре накълцани листа от мушкато. Покрийте съда с нещо и оставете съставките да се запарят за около 40 мин. Прецедете сместа и я подсладете с мед.
Пийте по една чаша на всеки три часа и половина.

Рецепта с мушкато за кръвоспиране

За външно приложение листата на мушкатото се запаряват силно. Това уж декоративно цвете действа кръвоспиращо в случай на порезни рани. За онази част от читателската ни ауидитория, която почти всекидневно има нужда от сутрешно бръснене, при евентуално порязавне просто вземете едно листо от мушкато и го прикрепете с лепенка върху белега. Кръвоспиращото действие се проявява веднага. Когато порезната рана е малка, се използва четвъртинка или половинка от листа.

Рецепта с мушкато за разстроен стомах

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. 
Заливали листата на растението с кипяща вода, киснели ги 1 час на топло и пиели от настойката по 1/3 чаша 4 пъти дневно преди хранене. 

Рецепта с мушкато за възпалени бъбреци

Мушкатото винаги се е ценяло като природен разтворител на бъбречните камъни. 

Цветето облекчава възпаленията в бъбреците благодарение на чудодеен балсам: Смесва се прясноизцеден сок от мушкато (20 г), с 50 г мед, 20 г настойка от прополис и 100 г червено вино. От балсама се пие по 1 с.л. 2 пъти на ден 30 мин преди хранене. Когато дозата свърши, се приготвя нова. Курсът на лечението е 2 седмици.

За да се получи 20 г сок, се заливат 50 г листа с 200 мл вода. Течността престоява 2 часа. След това листата се смилат в месомелачката и се отделя сокът през двоен слой марля.