Китайската мисия Чанг-e 4 продължава да работи на обратната страна на Луната година след успешното кацане!

1
179
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази нова снимка бе заснета през декември 2019-та от панорамната камера на лунохода „Юту 2“. Photo credit : CNSA/CLEP

3 януари 2020 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Днес отбелязваме точно една година от първото успешно кацане на обратната страна на Луната! Китайската роботизирана експедиция „Чанг’e 4“, която извърши меко спускане на 3-ти януари 2019 г. в района на кратера Фон Карман, продължава да работи до ден днешен, а според ръководството на мисията инструментите на борда на стационарния спускаем апарат и на лунохода „Юту 2“ функционират нормално. 

Снимка на лунния реголит, заснета от лунохода „Юту 2“ през декември 2019-та. Photo credit : CNSA/CLEP

В четвъртък, на 2-ри януари 2020-та, „Чанг’e 4“ и „Юту 2“ са се самоизключили по план, приключвайки работата си за 13-тия лунен ден. Напомням на читателите, че един ден на Луната (когато е възможно да бъдат провеждани научни изследвания) продължава около две земни седмици. Толкова продължава и тежката лунна нощ, когато температурите падат до -173 oC. Много е трудно да се направи машина, която да оцелява в такива сурови условия. Луноходът „Юту 2“ имаше планов живот само от три месеца, но надмина всички очаквания и досега пъпли на обратната страна на Луната. През втората половина на декември, докато продължаваше 13-тият лунен ден, луноходът измина 357.695 метра и успя да изучи една скала в инфрачервения диапазон на електромагнитния спектър.

Очакванията са мисията „Чанг’e 4“ да обогати неимоверно познанията ни за Луната. Луноходът вече се е натъкнал на важна находка – открил е материал от дълбоките слоеве на естествения ни спътник, изучаването на който може да разкрие състава на лунната мантия и да разгадае загадките за образуването и еволюцията на Луната. 

Регионът, изучаван от китайската мисия, се оказа по-скалист от предвиденото и „Юту 2“ се придвижва бавно. Въпреки това напредъкът е явен и очакванията са през следващите месеци луноходът да изучи повече местности и да направи повече открития.

За да могат наземните екипи да комуникират с „Чанг’e 4“ от обратната страна на Луната, е необходим комуникационен спътник, намиращ се във втората точка на Лагранж на системата Земя-Луна на около 500 000 километра от планетата ни. Половин година преди изстрелването на спускаемия апарат с лунохода, китайците изпратиха спътника „Чьечиао“ до тази точка. По информация от Чжан Лихуа, основен ръководител на проекта „Чьечиао“, спътникът е в добро състояние и би могъл да продължи да работи още 10 години. Китай желае да предостави спътника и на други държави, които планират да проведат собствени мисии до обратната страна на Луната.

Междувременно лунната изследователска програма на Китай продължава. На 27-ми декември тежкотоварната ракета „Лонг Марч 5“ успешно изпълни своя трети полет. Успехът прави възможно китайците да започнат подготовката за изстрелването на следващата мисия „Чанг’e 5“, която ще кацне на лунната повърхност, ще вземе проби от нея и ще ги достави на Земята за по-нататъшно изследване в наземни лаборатории.

Това ще е първата възвръщаема мисия до Луната след края на съветската роботизирана програма „Луна“ и на американската пилотирана програма „Аполо“. 

Източник: ECNS

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/