Известният астрофизик Итън Сийгъл пожела на СпейсЕкс да се провали

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

9 януари 2019 г. 19:40 ч. Спорът между част от професионалните астрономи, които се оплакват от присъствието на множество сателити в небето, и СпейсЕкс придоби много неприятен развой. Итън Сийгъл, известен астрофизик и колумнист за Форбс и НАСА, написа грозен коментар в социалната мрежа Туитър.

„На 6-ти януари бе първият път в моя живот, когато стисках палци за провал при изстрелването“, сподели Сийгъл.

Оплакванията срещу орбиталната групировка „Старлинк“ започнаха почти веднага след като беше изстреляна първата партида от 60 спътника. Професионални астрономи, които работят с наземна наблюдателна техника, смятат, че работата им е силно затруднена, защото спътниците са твърди ярки на нощното небе. Проблемът може да се реши поне частично – стига спътниците да използват тъмно покритие. Илон Мъск вече изрази желание да помогне в тази насока. Един от най-новите сателити, изстреляни преди няколко дни, вече е оборудван с такова експериментално покритие. Специалистите на компанията ще анализират поведението на този спътник и ако то е удовлетворително, всички бъдещи сателити „Старлинк“ ще бъдат тъмни.

Очевидно това не задоволява някои от най-враждебно настроените астрономи като Сийгъл.

„Ние се превръщаме в космическа цивилизация“, пише журналистът Кийт Кауинг в своя сайт НасаУоч. „Това скоро ще се разпростре до всички точки от нашата планета. Можем да бъдем разумни и да управляваме последствията, но няма връщане назад. Космосът е полезен“.

Кауинг цитира и известната планетарна изследователска д-р Памела Гей. „Слушам много уплашени коментари – хората се страхуват, че евтиният интернет няма да стане реалност, че няма да се вземат мерки за затъмняването на спътниците. Слушам, че хората се страхуват, че другите вече няма да се влюбват в нощното небе, ако виждат на него спътници. Но страховете не са факти“.

„Емоционалните аргументи как това, че виждаме спътниците сред звездите, е лошо нещо, нямат тежест. Ще има промяна – и промяната ще е трудна“, категорична е Гей и недоумява как може да има такова неразбирателство между хората, които единствено харесват звездите, между тези, които харесват единствено космическите апарати и тези, които виждат стойност в двете неща без да си противоречат. 

Общо 60 спътника „Старлинк“ могат да се вмъкнат в носовия отсек на ракета „Фолкън 9“. Photo credit : SpaceX