120 български фирми са претърпели загуби след фишинг имейли

2
221
Добави коментар
rzamen
rzamen

По данни на ГДБОБ, 120 български компании са претърпели загуби след хакерска атака с фишинг имейли през изминалата 2019 година.

Изпращането на фалшиви мейли със зловреден код е сред най-разпространените компютърни измами.

Фишингът е причина за над 90% от пробивите на база данни.

Цели 30% от съобщенията, съдържащи зловреден софтуер, се отварят от целевите потребители. Това се дължи на креативността и задълбочените проучвания на кибер престъпниците.

Ако направим един анализ, на изпращаните в последно време фишинг имейли в България, се очертава образа на най-масовата жертва.

Хората които най-вече стават жертва на фишинг атака са мъже между 30 и 50 години, със собствен бизнес или с добро заплащане, семеен, обича да гледа филми за възрастни, има потребителски или ипотечен кредити или изплаща стоки на лизинг.

Според хакерите специалисти във фишинг атаките, това е най-лесната жертва в България.

Интересното е, че тези онлайн престъпници са отделили доста време за проучване на „най-лесната жертва“.

За противодействието на фишинг атаките, ГДБОБ работи с Интерпол и Европол. От там дават информация, че в схемите участват и българи, които са титуляри на банкови сметки за изпиране на парите от кибер измамите.

Тези хора са с нисък социален статус, криминално проявени и не се притесняват от това, че евентуално може да бъдат заловени.

Когато потребител стане жертва на фишинг атака, това е в следствие на неразумно поведение в интернет.

За да се предпазите от кибер измами като фишинг и социален инженеринг, не отваряйте съмнителни файлове в получените имейли.

Може да получите имейл от името на банки, партньори, клиенти, реклама, маркетинг специалисти, отвсякаде, но това не са те, това са кибер измамниците които чакат да им предоставите достъп и да сложат ръка на парите ви.

Ако случайно станете жертва на фишинг атака, трябва да знаете, че колкото по рано сигнализирате, толкова е по голям шанса да възстановите парите си.