Вижте най-стария твърд материал на Земята

1
125
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

На 28 септември 1969 г. метеорит пада близо до град Мърчисън в Австралия. Въпреки че космическата скала е 220 килограма, ударът в Земята не е голяма новина, но материалът, който пристига от Космоса, е точно такъв. Защо?!

Защо най-старият метеорит на Земята е опасен? 

Изследователи са направили ново проучване на въпросния метеорит и става ясно, че той е пренасял прашинки от космоса, които са на между 5 и 7 милиарда години. Това прави метеорита и праха по него най-старият твърд материал, който някога е откриван на нашата планета.

„Едно от най-вълнуващите проучвания, над които съм работил. Това са най-старите твърди материали откривани някога. И те ни разказват как звездите са се образували в нашата галактика. Става въпрос за твърди проби от звезди“, казва Филип Хек, водещ на изследването.

В звездния прах са открити древни пресоларни зърна, известни още като зърнен прах, които предхождат Слънцето. Откритието им е невероятно важно. Анализирайки звездния прах, изследователите могат да разгледат по-отблизо историята на нашата галактика. Те могат също така да научат произхода на въглерода в тялото ни и на кислорода, който дишаме.

Изследователи, работещи върху изследването анализираха изолирани проби от пресоларни зърна, взети от метеорита, паднал в Мърчисън. Повечето пресоларни зърна са с дължина по-малка от микрона, но пресоларните зърна, получени от метеорита Мърчисън, са много по-големи – от 2 до 30 микрона и се виждат на оптичен микроскоп. Тези по-големи зърна се наричат ​​“камъни“.

Процесът на изолиране на фрагментите на скалата в пресоларни зърна обаче изисква допълнителни усилия от изследователите.

Започва се с раздробяване на фрагменти от метеорита в прах. След като всички парчета са разделени се вижда вид паста с остра характеристика. Мирише на гнило фъстъчено масло. След като пастата се разтвори в киселина, се разкриват пресоларните зърна. Изолирането им позволява на изследователите да определят на колко години е звездният прах и вида на звездата, от която произлиза.

„Сравнявам това със слагането на кофа в дъждовна буря. Ако приемем, че валежите са постоянни, количеството вода, което се натрупва в кофата, ви показва колко дълго е била изложена на дъжда“, разказват специалистите.

Изумителни резултати

Много от зърната са на възраст между 4.6 и 4.9 милиарда години, докато някои други са много по-стари – вероятно повече от 5.5 милиарда години.

„Преди началото на Слънчевата система са се образували повече звезди от нормалното. Някои хора смятат, че скоростта на образуване на звезди в галактиката е постоянна. Но благодарение на тези зърна, сега имаме преки доказателства за период на засилено образуване на звезди в нашата галактика преди седем милиарда години“, завършват изследователите.