УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 изстреля към Слънцето мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър!

1
198
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

10 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Първото междупланетно изстрелване за 2020-та година е вече факт! Тази сутрин в 06:03 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя американската космическа ракета „Атлас 5. Близо 53 минути след началото на полета, както беше планирано, от горната степен на носителя се отдели мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА „Солар Орбитър“. Наземните екипи потвърдиха, че космическият апарат е комуникативен и е в добро техническо състояние. 

„Като човеци ние винаги сме били наясно с това колко е важно Слънцето за живота на Земята, наблюдавали сме го и сме го изучавали как то работи в детайли, но също така отдавна знаем как притежава потенциала да наруши ежедневния живот, ако попаднем в огневия обсег на могъща слънчева буря“, съобщава Гюнтер Хасингер, директорът на научния отдел на ЕКА. „Към края на нашата мисия „Солар Орбитър“ ние ще знаем много повече от преди за скритите сили, отговорни за променливото поведение на Слънцето и влиянието му върху нашата планета“. 

През следващите три месеца екипите ще проверят 10-те научни инструмента, за да се убедят, че те работят според очакванията. Ще отнеме на „Солар Орбитър“ около две години, за да достигне своята основна научна орбита.

Но и по време на пътуването, което ще продължи до ноември 2021-та, приборите ще събират ценни данни за околностите около космическия апарат. Ще бъдат проведени две облитания около Венера през декември 2020-та и август 2021-ва и едно около Земята през ноември 2021-ва. Първото голямо сближение със Слънцето е планирано за 2022-ра, когато „Солар Орбитър“ ще мине на една трета разстояние в сравнение с разстоянието Земя-Слънце. Периодично космическият апарат ще продължи да използва гравитационното поле на Венера, за да се сближава още повече със звездата ни – както и да се отдели от равнината, в която обикалят планетите на Слънчевата система, за да навлезе в полярна околослънчева орбита. 

Космическите апарати, изстреляни от земната повърхност, обикновено остават в тази равнина, което означава, че ние нямаме изглед към слънчевите полюси. „Солар Орбитър“ е първият космически апарат, който ще заснеме полярните области на Слънцето! 

До този момент е имало само една друга роботизирана експедиция, която е успявала да влезне в полярна орбита около звездата ни. Това е съвместната мисия между САЩ и ЕКА „Юлисис“. Тя е прелитала над полюсите на Слънцето през 90-те години, но на далечно разстояние. И освен това е нямала камери.

През изминалите десетилетия космическите мисии на САЩ, Европейската космическа агенция и Япония доведоха до революция в изучаването на астероидите, кометите и далечните планети. Но по всичко изглежда, че 20-те години на 21-ви век ще бъдат решаващи за проучванията на нашето собствено Слънце – стига, разбира се, изстреляната през 2018-та година американска мисия „Паркър“ и новата експедиция „Солар Орбитър“ да бъдат реализирани без съществени проблеми. 

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/