Дизайнерката Зорница Баева и нейното изкуство, наречено Zoë

1
233
Добави коментар
svetla58
svetla58

Тя е млада, вдъхновена и много амбициозна. Тя не е просто дизайнер на дрехи, тя се опитва да създава изкуство, което иска да остане във вечността. Стои зад бранда Zoe by Zornitsa, който лесно можете да разпознаете, тъй като дрехите ѝ не са обикновени – те имат свой характер и не са създадени спрямо някакви тенденции. ZOE е изкуство, което използва дрехите като платно и което няма да излезне от мода… А Зорница е красивият артист зад него.

Коя е Зорница Баева?

Пълна с оптимизъм, добронамерена, амбициозна и вярваща в добрата развръзка на всичко, в което влагаме усилия и сърце. 

 

Какво за теб е Zoë? 

За мен това е едно дете, в отглеждането на което ежедневно влагам най-доброто, на което съм способна!

 

Как се роди идеята да създадеш бранд за дрехи?

След като завърших образованието си в Италия, в сферата на дизайна. Върнах от там пълна с много инспирация и желание да създам нещо свое, чрез което да изразя себе си. Бях натрупала доста впечатления и исках да пресъздам изкуството чрез дрехи, така се роди идеята за ZOE. 

 

Как бих описала дрехите, които създаваш? 

Като нещо, което съчетава семпъл дизайн с арт елементи, инспирирани от различен вид изкуства. Създавам дрехи, които да имат нужното качество и дизайн, така че да можем да ги дадем и на внуците си и те да са също толкова актуални колкото и днес…така нареченият timeless design.

 

Коя е най-вълнуващата част от създаването на една дреха?

Процесът на създаването на мострите и по-конкретно, създаването на бродериите, като съвсем спокойно мога да сравня това с рисуване върху платно. Творческата работа ми е най-интересна, определено!

Трудно ли е да развиеш собствен бранд в България?

Поради ред причини, които можем да си обясним с исторически факти, България върви с години назад в развитието си на фона на други европейски държави, което има и своята положителна страна. Тук тепърва навлизат много неща, които навън са известни одавна. В този ред на мисли да създадеш нещо тук, може да има далеч по-бърз и голям първоначален успех, поради липсата на конкуренция и изобилието на ниши за попълване, които са неизвестни досега. 

 

Коя е жената, която носи твоите дрехи?

Тя може да бъде с много лица, като единственото условие, на което трябва да отговаря е това да има отношение към творчеството. 

 

От какво черпиш вдъхновение?

От изкуство във всичките му измерения.

 

Кои световни дизайнери ви вдъхновяват най-много?

Заклет фен съм на Карл Лагерфелд, той беше просто гениален!

 

А има ли известни личности, които те вдъхновяват със стила си на обличане? 

Анна Уинтър е една от най-ембламатичните фигури в света на модата, жена с много силно излъчване и стил. Има и много други жени, които ме инспирират, Лена Перминова е една от тях.

 

А има ли българи, които те вдъхновяват или основно от чуждестранни личности черпиш вдъхновение? 

Адмирирам момичетата, кото създадоха брандът за обувки “BY FAR”, те заслужават възхищение за това, в което се превърнаха. За толкова кратко време те направиха нечуван успех на световният пазар, свързан с ужасно много работа със сигурност. Освен това дизайнът и качеството им са безупречни – смятам, че всички трябва да се гордеем с такива млади и талантливи хора. 

Кои са любимите ти тенденции за идната пролет?

Харесвам сегашната мода, защото има много ретро препратки. Харесвам най-вече пълната свобода в цветове и комбинация на стилове – човек е свободен да изрази себе си. 

 

Три неща, които всяка жена трябва да има в гардероба си?

Черна рокля, хубава чанта и един вечен кожен тренч. 

 

Кои са модните грешки, които жените често допускат? 

Стремежът да си прекалено тренди може да има крайно негативен ефект. Човек трябва да вземе под внимание преди всичко силните и слабите страни на фигурата си, да ги подсили или прикрие съответно. Както и да преценяваме много добре какъв е контекстът, в който ще носим дадената дреха, което е от определящо значение за крйният ефект. Чак след това би трябвало да дойде трендът при изборът ни на облекло. 

 

Какви са бъдещите ти цели/мечти за бранда?

Личните ми цели свързани с бранда са това да мога да отделям максимална част от времето си на креативния процес. От друга страна, развитието му свързвам със стъпването на повече чужди пазари. 

Редактор: Джулия Петрова