Четири потвърдени случая на коронавирус в България – последни данни за заразата по света

1
130
Добави коментар
setlans
setlans

Потвърдени са четири случая на коронавирус в България, 16 млн. души са поставени под карантина в Италия.

Първите потвърдени случаи на коронавирус в България са на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Освен тях са потвърдени и други два случая, като хората са били в контакт с първите заразени.

Единият е 61-годишен мъж, който се лекува в Плевен, а другият е жена от медицинския персонал в болницата в Габрово. Засега състоянието на четиримата пациенти е добро.

Двете лечебни заведения в Габрово и Плевен са в карантинен режим на работа. Пациенти не се изписват, приемат се само спешни случаи, извършват се дезинфекционни дейности, пишат от Свободна Европа.

На извънредно събрание, Министерският съвет реши всички събития на закрито, включително кина, театри и други културни прояви, да бъдат отменени. Мярката е взета с цел спиране на разпространението на коронавируса в двете области. Спортните събития на закрито също ще бъдат отменени.

На заседанието бе посочено, че в магазините има достатъчно храна и вода за месец напред. Препоръчва се пътуването до двата града да се извършва само при необходимост. Същото се отнася и за жителите на двата града, които смятат да пътуват.

Министрите гласуваха и забрана за износ на предпазни маски и облекла. Такива мерки бяха взети и в Германия и Франция.

Премиерът съобщи, че ще се срещне с представители на големите компании, които произвеждат медицински материали. Той посочи, че в България има 250 хил. метра антибактериален текстил, който ще стигне за до 3 млн. маски.

Какво се случва по света?

Иран отчете 49 нови смъртни случая от коронавируса, с които общият брой на починалите нараства до 194 души.

Италия обяви безпрецедентна карантина в северния регион Ломбардия, както и в други силно засегнати райони. Около 16 млн. души са поставени под карантина.

Тази драстична мярка бе приета в опит да се овладее разпространението на вируса, след като в последните 24 часа бяха регистрирани 1 247 нови случая. Нови 36 души загинаха в резултат на вируса, като общият им брой достигна 233.

По последни данни, общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в света, вече надхвърля 107 000. Все повече държави регистрират първите си случаи.

Световната здравна организация нарече разпространението на вируса „много тревожно“.

Москва заплашва със затвор тези, които не искат да се самоизолират. Московските власти заявиха, че до пет години затвор очакват всеки, който не се постави под карантина доброволно, след като е посетил засегната държава.

Хонконг регистрира трети смъртен случай, в резултат на коронавируса. Нови четири случая са регистрирани в неделя, с които общият брой на заразените нараства до 114.

Случаите на коронавирус във Виетнам достигнаха 29. Новите случаи включват осем чуждестранни туристи, пристигнали в столицата Ханой от Лондон.

Смъртните случаи в Иран достигнаха 194. За едно денонощие загиналите са 49. Новите случаи на заразени са 743, а общият им брой е 6 566.

Здравното министерство на Република Южна Африка обяви, че случаите на коронавирус са вече 3. Потвърдените случаи принадлежат към група от 10 туристи, които са пътували до Италия.

Саудитска Арабия потвърждава за нови 4 случая. Общият брой на заразените в страната достигна 11.

Чешкият премиер заяви, че Италия трябва да забрани на гражданите си да излизат от страната. Чешкият премиер Андрей Бабиш призова Италия да забрани на гражданите си да пътуват в чужбина, за да се спре разпространението на коронавируса.

„Ясно е, че Италия, за съжаление, не държи ситуацията под контрол“, зави Бабиш. „Те (италианците) не трябва да пътуват из Европа, тъй като повечето случаи в Германия, Франция, Испания…са с произход от Италия“.

Гран При на Бахрейн ще се проведе без публика. Това решиха организаторите, след консултации с Националната здравна служба на Кралството.

Молдова регистрира първи случай на коронавирус. Става въпрос за 48-годишна жена, която наскоро е пътувала до Италия.

Катар регистрира три нови случая на заразата. С тях, общият брой на заразените достигна 15.

Хотел, използван за настаняване на пациенти с коронавирус в Китай, се срути. Засега се знае за 6 жертви, а 28 души все още се търсят.

Папа Франциск изнесе първата си онлайн неделна молитва, за да избегне събирането на много хора на едно място.

Южна Корея регистрира нови 367 случая, с които общият брой на заразените вече е 7 134.

В САЩ заразените са повече от 400, а смъртните случаи са 19.

Аржентина потвърди първи случаи на коронавирус, а Австралия потвърди трета жертва на вируса.

След първите потвърдени случаи на коронавирус в България, смятате ли, че страната ни е подготвена за заразата? Пишете ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / Al Jazeera, BBC Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.