Светослав Александров получи награда от КосмоКуест за картографирането на астероида Бену

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

Светослав Александров с подаръците, изпратени към него от КосмоКуест

10 март 2020 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 10-ти март, в София пристигна пратка от американската организация КосмоКуест по повод на това, че съм участвал в картографирането на астероида Бену. Пратката съдържа подаръци като награда, която се изпраща към най-активните участници в инициативата между КосмоКуест и НАСА – тези, работили по повече от 100 снимки. Аз съм единственият човек от България, който е получил тази награда. 

Подаръците в близък план. Фото: Светослав Александров

Както е видно от горепосочената снимка, пакетът включва стикери, емблеми на мисията „Озирис-Рекс“, книжка с описание на експедицията, хартиен модел на „Озирис-Рекс“ и стилна значка. Същият подарък са получили и най-активните участници в картографирането, които живеят в следните държави: Бразилия, Германия, Великобритания, Испания, Италия, Турция, Беларус, Индия, Словакия, Украйна и Русия.

Напомням на читателите, че инициативата между КосмоКуест и НАСА бе обявена на 7-ми юни 2019 г., като всеки желаещ можеше да се включи и да помогне. Работата беше трудоемка, тъй като изискваше доброволците да отбележат всеки един камък и кратер на заснетите от „Озирис-Рекс“ снимки, а на една фотография има стотици скали. Картографирането беше наложително, за да може екипът на „Озирис-Рекс“ да избере безопасно място за спускане. Хиляди хора се включиха да участват, в това число и българи. Макар че няма други сънародници освен мен, които да са получили наградата за над 100 снимки, българският принос е сериозен. През месец декември стана ясно, че аз съм картографирал основният и предпочитан от екипа регион за спускане на име Найтингейл, а двама други българи са картографирали дублиращите места. 

Напомням също така, че американската мисия „Озирис-Рекс“ бе изстреляна на 8-ми септември 2016-та година посредством ракета-носител „Атлас 5“. На 3-ти декември 2018-та автоматичната станция се сближи с астероида Бену, а на 31-ви декември влезе в орбита. „Озирис-Рекс“ е най-амбициозната възвръщаема експедиция, която НАСА провежда след приключването на лунната програма „Аполо“. Очаква се роботизираната станция да събере до 2 килограма почвени и скални проби. Първото кацане според разпространената от НАСА информация е планирано за края на август тази година, а завръщането на Земята ще е през септември 2023-та.

Доволни ли сте от инициативите, които Светослав Александров прави за популяризирането на космонавтиката в България? Можете да го подкрепите в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/