УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б изведе в космоса още 34 спътника на УанУеб!

2
204
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване. Credit : Roscosmos

22 март 2020 г. 08:50 ч.

Светослав Александров. След успешното изстрелване на интернет спътници на СпейсЕкс „Старлинк“, което бе проведено на 18-ти март, дойде ред и на конкурентите на Илон Мъск. Снощи в 19:06 ч. българско време руска ракета „Союз-2.1б“ с ускорителен блок „Фрегат“ изпрати в космоса втората партида от 34 спътника на британската компания УанУеб. 

Нямаше проблем с работата на ракетата-носител и нейния ускорителен блок – „Фрегат“ се отдели по план 562 секунди след началото на полета. В периода между 20:18 и 22:51 ч. българско време спътниците бяха освобождавани в техните целеви орбити на групи от по два или по четири. 

След вчерашното изстрелване УанУеб притежава общо 74 спътници в космоса, с което се утвърждава като водеща комуникационна компания. Целта на фирмата е същата като тази на „Старлинк“ на СпейсЕкс – да осигурява достъп до интернет до всяка точка на земното кълбо.

„През тези безпрецедентни времена, които последваха глобалното разпространение на COVID-19, хората по цял свят се намират в положение да се опитват да продължат своя живот, като работят онлайн вкъщи. Ние виждаме, че нуждата от УанУеб е по-голяма, отколкото преди“, съобщи Адриан Стекел, изпълнителният директор на УанУеб.

Преди няколко дни обаче в Блумбърг изтече информация, че УанУеб обмисля да обяви фалит и да потърси юридическа защита. Ако това се случи, новината няма да е никак добра – УанУеб е основният източник на пари за закъсалия космически отрасъл на Русия. С отдръпването на САЩ от руските кораби „Союз“ и преминаването на американските астронавти на кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, през 2020-та година руснаците са планирали само две пилотирани изстрелвания към МКС. Тежката ракета „Протон-М“ също отбелязва сериозен спад на изстрелванията, а само допреди няколко години беше водещ лидер в комерсиалните полети. УанУеб се явява спасителна лодка за руснаците, тъй като са резервирани цели 19 мисии на ракети „Союз“. 

За повече информация относно снощния полет: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/